Bartek Polak: Kuchnia Funkcjonalna powstała ze skojarzenia nazwy budynku, w którym działa – Domu Funkcjonalnego – z ideą zdrowego żywienia i żywności funkcjonalnej. Dlatego to kuchnia zdrowa, smaczna i prosta. Estetycznie jest raczej „rustykalna” niż „wyrafinowana”. Jej zadaniem – funkcją – jest nie tylko nasycić, ale też odżywić, co przekłada się na wybór jak najlepszych składników: jeśli mąka, to pełnoziarnista, jeśli ryż, to basmati, jeśli olej, to tłoczony na zimno rzepakowy lub lniany. Menu zmienia się wraz z porami roku i z rytmem produktów, które dostępne są na lokalnym targu. Dbamy, by wszystko pochodziło z dobrej hodowli.
Nasi dostawcy to ludzie, którzy podchodzą do swojej pracy z pasją i szacunkiem, staramy się, by nie było tutaj przypadkowych osób. Wyroby z dziczyzny dostarczają nam Pawlakowie z Wilczej Jamy w Bieszczadach (Smolnik, gmina Lutowiska). Rodzina, która stworzyła piękne gospodarstwo agroturystyczne ze świetną gospodą i wieloletnią myśliwską tradycją. Nabiał pochodzi z gospodarstwa państwa Ziembińskich w okolicach Puszczy Kampinoskiej. Ich hodowla krów rasy Jersey dostarcza świetnych produktów mlecznych. Kiszoną kapustę i ogórki kupujemy od pani z legio- nowskiego targu, która kisi je w drewnianych beczkach. Smakują jak żadne inne. Nierafinowany olej rzepakowy kupujemy od pana Grzegorza, który tłoczy go przedwojenną stalową prasą z nasion kupowanych od lat od tego samego rolnika.
Budynek przy Jakubowskiej 16 to zabytek architektury modernistycznej. Willa projektu Czesława Przybylskiego (autora m.in. projektu przedwojennego Dworca Głównego w Warszawie) powstała dla jego przyjaciela, rzeźbiarza Mieczysława Lubelskiego w 1928 roku. Dom Funkcjonalny to projekt łączący pod swoim dachem różne instytucje i projekty kulturalne. Obecnie działa tutaj galeria sztuki BWA i Galeria Asymetria.
Zobacz też podobne artykuły
BESTIA
Rodrigo Larios, mój eks-szwagroszczak, to prawdziwa bestia – tyleż w sensie metaforycznym, co quasi-dosłownym. Ta impulsywna, radykalna, obdarzona potężną posturą i płomiennym spojrzeniem alfa od lat mieszka w meksykańskiej selwie i tam realizuje swoje architektoniczne fantazje. Tworzone przezeń kuriozalne konstrukcje przypominają gniazda gigantycznych insektów. Jak każdy „szalony” architekt, Larios bez skrępowania operuje skalą: living room
#Udon z cold brew
Sprężysty makaron domowej roboty zanurzony w aromatycznym wegańskim wywarze macerującym się nocą w cold brew, chrupiąca lekka tempura podana na lanckorońskiej ceramice Piotra Piaskowskiego oraz unikalna sake z kolekcji stworzonej przez Josepha di Blasi z Naturalistów – takie smakołyki znajdziecie w nowym krakowsim Ka Udon Barze. Przy Rakowickiej 14 A, parę minut spacerkiem od Dworca
#Alchemiczka
Jej obrazy i instalacje znajdują się w kolekcjach Muzeum Pompidou w Paryżu, nowojorskiego MoMA czy Tate Modern w Londynie. The New York Times umieścił właśnie Paulinę Ołowską, podsumowując rok w gronie najważniejszych 28 kreatywnych postaci kultury w 2016 roku obok m.in Michelle Obamy, Isabelle Huppert, Donatelli Versace, Lady Gagi czy Tom Ford. Niestety w Polsce mówi i pisze
#Zamieszkaj w bauhausie
Wchodząc po schodach z bordowego, unikalnego lastryka masz wrażenie, że cofasz się do przełomu lat 20/30, do okresu pełnego energii, gdy duch Bauhausu opanowywał Europę, a Warszawa nazywana była Paryżem Północy. Apartamenty „Bauhaus” znajdują się w Domu Funkcjonalnym u zbiegu ulic Jakubowskiej i Estońskiej. Budynek to wspaniały przykład funkcjonalizmu. Umeblowanie apartamentu to efekt kilku lat poszukiwań
#