Magazyn Usta

Placki z kaszy gryczanej z surówką z kiszonej kapusty, kurkumy, jabłek i rodzynek

Zimą wracamy do kaszy. Można zjeść ją w inny niż tradycyjny sposób. Jako placuszki podane na słodko lub słono. W tej drugiej wersji dobrym dodatkiem jest surówka z kapusty kiszonej.

– 19/01/2014 –

Surówka:

  • 30 dag kapusty kiszonej, odsączonej, ale nie wyciśniętej ani płukanej
  • średnia cebula posiekana w drobną kostkę lub dla lepszego efektu wizualnego w cienkie krążki)
  • duże jabłko-najlepiej szara reneta albo decosta – pokrojone w dużą kostkę
  • garść rodzynek lub daktyli
  • 3-4 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno (i intensywniejszy „rybi” zapach, tym lepiej:)
  • łyżeczka lub więcej, kurkumy
  • 2 łyżki miodu
  • 5-6 suszonych pomidorów (połówek)

Placuszki gryczano-orzechowe

  • szklanka kaszy gryczanej prażonej-ugotować na lekko twardo
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mąki z orzechów włoskich (domowego przemiału:)
  • 1-2 łyżki maki pszennej
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4-5 łyżek mleka (można więcej, gdyby ciasto wychodziło zbyt gęste)
  • przysłowiowa szczypta soli-dosłownie, ponieważ placki same w sobie nie powinny być słone, skoro towarzyszą kapuście kiszonej
  • pieprz do smaku

Pokrojoną cebulę, jabłka, rodzynki (daktyle) i pomidory łączymy w misce z kapustą, a w osobnym naczyniu rozcieramy na jednolitą masę miód, olej, i kurkumę. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby się „przegryzło”.
Z ugotowanej i wystudzonej kaszy, jajka, śmietany, mleka, mąki i zmielonych orzechów zarabiamy dość gęste ciasto. Smażymy  placuszki, które, jeśli nie z surówką z kiszonej, można tez śmiało jeść z miodowym twarożkiem lub prażonymi z cynamonem jabłkami. Smacznego!

Przepis i stylizacja: Maja Pietruszka, zdjęcie: Magazyn USTA





comments powered by Disqus