Redakcja

Bezglutenowe pączki z mąki jaglanej

Tłusty czwartek, inaczej zapusty to kulminacja karnawału, święto obżarstwa. Wszyscy ścigamy się na ilość zjedzonych pączków, skonsumowanych kalorii, wymieniamy opinię o ulubionych cukierniach, nadzieniach, tradycjach. My proponujemy coś nowego – pączki z kaszy jaglanej to pomysł dla tych, którzy nie tolerują glutenu lub szukają odmiany.

– 27/02/2014 –

Przepis na pączki dla 4 osób.

3 żółtka ucieramy z 2-3 łyżkami cukru pudru, w rondelku podgrzewamy nieco (około 100- 200ml) mleka do temperatury około 35-40 stopni, w mleku rozpuszczamy drożdże, jakieś  10-20 g.  Wlewamy mleko z drożdżami do utartych żółtek i dodajemy mąkę jaglaną aż osiągną konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli nie zdobędziemy mąki jaglanej możemy zmielić kaszę jaglaną w młynku do kawy. Ciasta bezglutenowego nie trzeba wyrabiać – klasyczne wyrabianie ciasta to właśnie proces uaktywniania glutenu, który nadaje ciastu elastyczność. Mąka jaglana nie zawiera glutenu zatem wyrabianie jej nie miałoby  sensu. Za tę wygodę zapłacimy odmiennością formy naszych pączków – nie będą kuliste z nadzieniem w środku, tylko płaskie z nadzieniem na wierzchu. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut by ciasto wyrosło. W rondlu/garnku rozgrzewamy tłuszcz, to  będzie głębokie smażenie, więc trochę go potrzeba – zdecydowanie najlepszy będzie gęsi smalec, w ostateczności olej roślinny. Formujemy rękami nieduże płaskie krążki i wrzucamy na gorący smalec. Pączusie będą delikatnie rosnąć i szybko brązowieć od spodu, przewracamy je wtedy na drugą stronę i po chwili wyciągamy na papierowy ręcznik, gdzie odsączamy pączki z tłuszczu. Na ciepłym pączku robimy małą łyżeczką delikatne wgłębienie, do niego nakładamy konfiturę. Bezglutenowy pączek nie skrywa marmolady w swoim wnętrzu, ma formę racucha, który od razu pokazuje swój charakter, więc warto użyć najlepszej konfitury jaką  uda się zdobyć. Racuchy możemy delikatnie oprószyć pudrem. Możemy też przygotować  puder miętowy – utrzeć w moździerzu kilka listków świeżej mięty z cukrem i zmielić w młynku do kawy na puder.

Autorem przepisu jest Bartosz Polak, szef kuchni i właściciel restauracji Kuchnia Funkcjonalna.





comments powered by Disqus