JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Japoński rosół z udonem


Do przygotowania potrzebujemy tylko pęczek dymki (jej zielone łodyżki kroimy na kawałki 3 cm), niewielki kawałek mięsa, (najlepiej polędwicy wołowej lub wieprzowej) również kroimy w cienkie plastry. Udon gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Bulion przygotowujemy z 800 ml wody, do którego dodajemy, 30 gr płatków ryby bonito, suszonych (katsuo bushi), 3 łyżki sake (wina ryżowego), 1 ½ łyżki sosu słonego sojowego japońskiego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki sosu mirin (można zastąpić słodkim sosem sojowym). Wodę zagotowujemy dorzucamy płatki, chwile gotujemy po czym odcedzamy, usuwając płatki, do wywaru dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy, dorzucamy kawałki mięsa. Dodajemy udon i dymkę. いただきます!

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa