Do przygotowania potrzebujemy tylko pęczek dymki (jej zielone łodyżki kroimy na kawałki 3 cm), niewielki kawałek mięsa, (najlepiej polędwicy wołowej lub wieprzowej) również kroimy w cienkie plastry. Udon gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Bulion przygotowujemy z 800 ml wody, do którego dodajemy, 30 gr płatków ryby bonito, suszonych (katsuo bushi), 3 łyżki sake (wina ryżowego), 1 ½ łyżki sosu słonego sojowego japońskiego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki sosu mirin (można zastąpić słodkim sosem sojowym). Wodę zagotowujemy dorzucamy płatki, chwile gotujemy po czym odcedzamy, usuwając płatki, do wywaru dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy, dorzucamy kawałki mięsa. Dodajemy udon i dymkę. いただきます!
Japoński rosół z udonem
