Pół szklanki cukru roztapiamy na patelni na średnim ogniu, wyciskamy kilka kropli cytryny. Gdy cukier zacznie się topić zaczynamy delikatnie mieszać, pilnując, żeby karmel się nie przypalił. Dodajemy kilka roztartych w palcach kwiatków suszonej lawendy. Gdy już jest brązowy wylewamy na papier na gałązki lawendy. przepis: Maja Pietruszka, zdjęcie: USTA
Zobacz też podobne artykuły
Słodki przekręt
Michal Bouton, mistrzyni słodkich wypieków z Tel Awiwu, zainspirowana polskimi przepisami świątecznymi zinterpretowała je na nowo. Może i nam przyda się świeże spojrzenie na naszą tradycję? Zamieńmy mak w makowcu na czarny sezam, dodajmy bekon do pierników. Odwagi! PIERNIKI Składniki: 50 g drobno posiekanego bekonu 30 g cukru 280 g mąki 1 łyżeczka imbiru 1⁄2 łyżeczki cynamonu 1⁄2 łyżeczki sody 80 g brązowego cukru 100
# kuria, makowieck, Michal bouton, sernikCztery mazurki
Robimy i jemy je tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc. I to nie tylko na Mazowszu, skąd, jak się przypuszcza, pochodzą (Mazur dawniej mieszkaniec Mazowsza). Prześcigamy się pomysłach na to, czym zalać kruchy spód i jak go ozdobić. Przedstawiamy dwa nasze autorskie przepisy i dwie sprawdzone wersje. Bazą do wszystkich je to samo kruche
# ciasto, Eliza Mórawska, mazurek, tradycja, whiteplate, WielkanocPakora z kalafiora
Nie macie pomysłu na wiosenny obiad czy kolację? Z odsieczą przybywa pakora, danie o proweniencji hinduskiej, w którym chrupiący młody kalafior nabiera wyjątkowo smakowitego charakteru. Ma tylko jedną wadę, sporo w nim tłuszczu, zadbajcie więc, by ten na którym smażycie był dobrej jakości, a potem starannie odsączcie jego nadmiar przy pomocy papierowego ręcznika. Uwaga,
# cilantro, pakora kalafior ChutneyBread pudding kardamonowy
W każdym domu czasem zostanie trochę pieczywa. A przecież nie lubimy marnować jedzenia. Nie wyrzucajmy go, jest sposób, by wykorzystać je powtórnie. Bread pudding pochodzi z kuchni angielskiej, ale u nas smakuje równie dobrze. In every house there is always some bread left. And after all we don’t like to waste food. Let us not throw
# Bread pudding, kardamon, Maja Pietruszka, Usta magazyn