Redakcja

Pory zapiekane w mleku kokosowym z serem pizzicotti i zielonym pieprzem

Na przednówku tęsknimy z egzotycznymi smakami. Fantazjujemy o wakacjach i dalekich podróżach. Niewiele trzeba, by na czas jednego posiłku przenieść się pod palmę.

– 6/02/2014 –

Składniki:
  • jeden średniej wielkości por
  • puszka mleka kokosowego (staramy się nie wstrząsać puszką, by nie wymieszać części stałej z płynem)
  • 3 jaja
  • sól
  • kilka łyżeczek soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu
  • 6-8 kulek  wędzonego sera pizzicotti (do kupienia np. w Almie)
Przygotowanie:
Jaja ubijamy przez kilka minut aż staną się puszystą masą, po czym łączymy je ze stałą częścią mleka kokosowego z puszki (w temp.pokojowej), sokiem z cytryny, solą, ziarnami pieprzu.
Masę wlewamy do naczynia żaroodpornego, a na wierzch kładziemy ukośnie krojone, grube plastry pora oraz kulki pizzicotti. Pieczemy w nagrzanym do temp 180 stopni piekarniku, aż wierzch się zarumieni.
Przepis: Maja Pietruszka, zdjęcie: Magazyn USTA.




comments powered by Disqus