Monika Brzywczy

Słodki pęczak z marchewką, cukinią i kozim serem

Tanio, zdrowo, szybko, dobrze? Ten przepis łączy te wszystkie walory. Polecamy pęczak z warzywami, karmelizowanym imbirem i kozim serem. Idealny do tego, by przygotować go wieczorem, a rano zabrać go do pracy i domowym obiadem poczęstować współpracowników.

– 19/03/2014 –

Składniki:

  • 1,5 szklanki pęczaku
  • 1 cukinia
  • 1/2 kg marchewki
  • kozi ser – może być camembert lub twarożek w ilości wedle uznania
  • imbir mały kawałek
  • cukier brązowy lub miód
  • masło

 

Pęczak gotujemy al dente, najlepiej i najsprawniej w maszynie do ryżu. Marchewkę obieramy i gotujemy – również al dente. Cukinię szklimy na patelni na łyżce oliwy. Następnie na tej samej patelni rozpuszczamy masło z cukrem albo miodem, karmelizujemy je z kilkoma plasterkami imbiru. Dorzucamy warzywa, mieszamy tak, by karmel otoczył je ze wszystkich stron. Warzywa wykładamy na pęczak, na wierzch dorzucając kawałki koziego sera. Podajemy z domową lemoniadą cytrynową. Smacznego!





comments powered by Disqus