JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Słodki pęczak z marchewką, cukinią i kozim serem


Składniki:

  • 1,5 szklanki pęczaku
  • 1 cukinia
  • 1/2 kg marchewki
  • kozi ser – może być camembert lub twarożek w ilości wedle uznania
  • imbir mały kawałek
  • cukier brązowy lub miód
  • masło

 
Pęczak gotujemy al dente, najlepiej i najsprawniej w maszynie do ryżu. Marchewkę obieramy i gotujemy – również al dente. Cukinię szklimy na patelni na łyżce oliwy. Następnie na tej samej patelni rozpuszczamy masło z cukrem albo miodem, karmelizujemy je z kilkoma plasterkami imbiru. Dorzucamy warzywa, mieszamy tak, by karmel otoczył je ze wszystkich stron. Warzywa wykładamy na pęczak, na wierzch dorzucając kawałki koziego sera. Podajemy z domową lemoniadą cytrynową. Smacznego!

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur