JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Włoska z dzikiem duszona w korzennym


Składniki:

  • mała główka kapusty włoskiej
  • 2 szare renety
  • cztery niewielkie cebule
  • ok 300 ml ciemnego piwa korzennego (może być Koźlak)
  • 5-7 kabanosów (lub kiełbasy) z dzika
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • łyżka smalcu gęsiego
  • sól, pieprz, oliwa
  • kilka ziaren jałowca, listek laurowy

Przygotowanie:
Kapustę kroimy na ósemki, zrumieniamy z obu stron na oliwie, zdejmujemy z patelni, podobnie obsmażamy ósemki jabłek i połówki cebuli. Układamy wszystko razem w garnku, dorzucamy jałowiec, liść laurowy, nieco soli oraz smalec gęsi i dusimy przez kilkanaście minut (aż kapusta od strony głąba będzie lekko miękka) pod przykryciem, podlewając piwem. W między czasie grillujemy (patelnia grillowa wystarczy) kabanosy. Układamy je na kapuście. Podajemy ze świeżym rozmarynem.
Przepis: Maja Pietruszka, zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa