Redakcja

Włoska z dzikiem duszona w korzennym

Na przednówku lekko nie jest. Warzywa z ubiegłorocznych zbiorów powoli się kończą, nowalijek jeść nie chcemy. Wybieramy to co sezonowe i lokalne. Kapusta, szara reneta, kabanos z dzika. Do tego polskie ciemne piwo. Do wiosny dotrwamy!

– 6/03/2014 –


Składniki:

  • mała główka kapusty włoskiej
  • 2 szare renety
  • cztery niewielkie cebule
  • ok 300 ml ciemnego piwa korzennego (może być Koźlak)
  • 5-7 kabanosów (lub kiełbasy) z dzika
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • łyżka smalcu gęsiego
  • sól, pieprz, oliwa
  • kilka ziaren jałowca, listek laurowy

Przygotowanie:
Kapustę kroimy na ósemki, zrumieniamy z obu stron na oliwie, zdejmujemy z patelni, podobnie obsmażamy ósemki jabłek i połówki cebuli. Układamy wszystko razem w garnku, dorzucamy jałowiec, liść laurowy, nieco soli oraz smalec gęsi i dusimy przez kilkanaście minut (aż kapusta od strony głąba będzie lekko miękka) pod przykryciem, podlewając piwem. W między czasie grillujemy (patelnia grillowa wystarczy) kabanosy. Układamy je na kapuście. Podajemy ze świeżym rozmarynem.

Przepis: Maja Pietruszka, zdjęcie: Magazyn USTA





comments powered by Disqus