Redakcja

Bread pudding kardamonowy

W każdym domu czasem zostanie trochę pieczywa. A przecież nie lubimy marnować jedzenia. Nie wyrzucajmy go, jest sposób, by wykorzystać je powtórnie. Bread pudding pochodzi z kuchni angielskiej, ale u nas smakuje równie dobrze.
In every house there is always some bread left. And after all we don’t like to waste food. Let us not throw it away, there is a way to use it for the second time. The bread pudding comes from the English cuisine, but here it tastes just as well.

– 6/04/2014 –

Składniki: •    czerstwe białe pieczywo: chleb lub bułki (bochenek lub kilka bułek; jeśli akurat nie mamy suchego, można na kilka minut pieczywo wstawić do rozgrzanego piekarnika) •    2-3 jajka •    pół kostki masła •    puszka mleka skondensowanego •    śmietanka 18% •    spora garść roztartego w moździerzu kardamonu •    szklanka mleka •    szklanka cukru •    pół łyżeczki soli •    suszone owoce (rodzynki, figi) •    orzechy włoskie •    2-3 banany •    morele (do sezonu daleko, więc mogą być i te z puszki) Przygotowanie: Jajka ubijamy z połową cukru, dodajemy mleko skondensowane, śmietankę, sól. Mleko gotujemy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu z pozostałym cukrem i  kardamonem, żeby uwolnić aromat. Po wystudzeniu mieszamy z ubitymi jajkami. W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu układamy dość ściśle warstwami posmarowane masłem kromki suchego chleba oraz suszone owoce i morele pokrojone w plastry. Zalewamy wszystko jajeczną miksturą i odstawiamy na około godzinę. Ważne, by chleb był na początku całkowicie pokryty płynem. Po upewnieniu się (można dociskać), że masa jest jednolicie nasączona i bez grudek, dekorujemy wierzch bananami, figami, morelami, posypujemy lekko cukrem, można też  zetrzeć na grubej tarce nieco zimnego masła. Pieczemy przez pół godziny lub dłużej (w zależności od głębokości naczynia), w 180-200 stopniach. Podajmy  z aromatycznym earl greyem lub herbatą z mlekiem. Przepis: Maja Pietruszka Zdjęcie: Magazyn USTA





comments powered by Disqus