Wystawa przedstawia dokonania ceramików europejskich, którym udało się odtworzyć w lokalnych wytwórniach wyroby ceramiczne znane wcześniej tylko na Dalekim Wschodzie. Wraz z herbatą, którą sprowadzano do Europy z Chin od początku XVII w., importowano też niewielkie imbryczki z czerwonej kamionki, które pozwalały uzyskać pełnię walorów smakowo-zapachowych sporządzanego naparu. Musiało jednak minąć niemal stulecie, by zaczęły powstawać europejskie imbryki tego rodzaju, a następnie całe serwisy do picia herbaty, kawy i czekolady. Popularność nowych napojów i oryginalny sposób ich podawania sprawiły, że szybko pojawiły się też specjalne lokale i klientela gotowa spędzać w nich czas nad filiżanką aromatycznego naparu. Na wystawie w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie prezentujemy najwcześniejsze, unikatowe przykłady naczyń z czerwonej kamionki z końca XVII w., wypalanej przez holenderskiego mistrza imbryków Ary’ego de Milde i działających w Anglii braci Elersów. Wyjątkowym powodem do dumy jest największy w Polsce zespół kamionki Johanna Friedricha Böttgera, słynnego alchemika i więźnia Augusta Mocnego, któremu udało się uruchomić w Miśni pierwszą europejską manufakturę porcelany. W kolekcji Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie znajdują się również nieczęsto spotykane w polskich zbiorach czerwone kamionki ze Staffordshire z 2. poł. XVIII w., kiedy moda na ten rodzaj ceramiki rozkwitła na nowo. Jeszcze większą rzadkością są imitacje czerwonych wyrobów wiązane z brandenburską wytwórnią w Plaue nad Hawelą, podobnie jak naśladownictwa czarnych naczyń klasycystycznych, które są dziełem Ignacego Ceyzika, twórcy o wielkim talencie i pełnych tragizmu losach. Wystawa „Wokół herbaty, kawy i czekolady” znakomicie wpisuje się w program rekonstrukcji staropolskich receptur i serwowania potraw znanych poprzednim wiekom, realizowany przez Muzeum Pałacu w Wilanowie. Nie wolno zapominać, że gotowanie jest także sztuką. Dokumentują to już trzy wydane drukiem historyczne zbiory przepisów, najstarsze polskie książki kucharskie opatrzone znakomitymi omówieniami i bogato ilustrowane zdjęciami dzieł sztuki użytkowej. Ekspozycja czerwonych i czarnych naczyń do podawania aromatycznych używek uzupełniona jest przykładami innych wyrobów z porcelany, emalii, srebra i platerów ze zbiorów muzeum, kartami wzorników firm produkujących tego typu wyroby, rycinami dawnych map i zielnikowymi wyobrażeniami roślin, które zmieniły gust kulinarny w Europie.
(zdjęcia: Muzeum Pałacu w Wilanowie, na pierwszym czekoladnica, Miśnia, około 1740, porcelana malowana naszkliwnie purpurą manganu, złocona; brąz cyzelowany, złocony; drewno gruszy bejcowane, na drugim Imbryk w kształcie orła Johann Jacob Irminger (1635?–1724) – model Drezno lub Miśnia, około 1711, kamionka czerwona o grafitowoszarej powierzchni zewnętrznej (Eisenporzellan), relief z formy).
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Polski stół
Trzech dolnośląskich producentów po raz pierwszy połączyło swoje siły. Porcelana Kristoff z Wałbrzycha , Manufaktura w Bolesławcu i Huta Julia z Piechowic wspólnie projektują Polski Stół. Za ideą polskiego stołu stoi przekonanie, że warto przywrócić na nowo do łask tradycyjne rzemiosło, łącząc różnorodność i specyfikę każdego materiału z unikalnym wzornictwem. Trzy nowe zestawy powstały w wyniku
# Bolesławiec, huta, Julia, Kristoff, manufakturaTalerze, które pamiętają
Na ich talerzach można zjeść w wielu kopenhaskich restauracjach, mi.n tych bardzo znanych jak Relae lub 108. Do ich kubków przelewa się kawę w Koppi, The Barn oraz The Coffee Collective. Odwiedzamy Mk-Studio czyli Magdalenę Kałużną w jej pięknej kopenhaskiej pracowni. Jak to sie stało, że zajęłaś się ceramiką? Zawsze uwielbiałam tworzyć rzeczy własnymi rękoma. Wychowywałam się
# Mk-Ceramics, Mk-Studio, RelaeKawa, herbata i ceramika
Już po raz trzeci zapraszamy na Święto Kawy i Herbaty! Jesteśmy miłośnikami dobrej jakości ziaren kawowych i liści herbacianych. Interesują nas rożne metody parzenia, od tych tradycyjnych, po awangardowe, które poznaliśmy wraz z nadejściem trzeciej fali kawy. Wiemy, że wielkie znaczenie ma też to, w czym pijemy nasz ulubiony napój, dlatego od pierwszej edycji naszego
#