JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Okoń morski w liściu bananowca

Składniki: • Okoń morski w całości, wypatroszony • 15 listków świeżej kolendry • 4 ząbki czosnku • 4 sztuki małej czerwonej papryczki chilli • 1 sztuka trawy cytrynowej • 3 liście bananowca • 1 liść pandanusa • Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Rybę oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem. Kolendrę, czosnek, chilli i trawę cytrynową kroimy bardzo drobno i okładamy tak przygotowaną mieszanką okonia morskiego, który wcześniej został przez nas opłukany i osuszony. Do środka wkładamy liść pandanusa. Całość zawijamy w liść bananowca i grillujemy po ok. 10 minut na każdej stronie. Podajemy z ryżem i grilowanymi kawałkami cukinii.
* Liście pandanusa i bananowca można kupić w sklepach z żywnością azjatycką.
Restauracja Papaya ul. Foksal 16 00-372 Warszawa tel. rezerwacje: (22) 826-11-99

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur