Redakcja

Wino i sery – po polsku

Czym są sery zagrodowe? Jak smakuje robiony w Polsce halloumi? I czy w Polsce da się robić dobre wina? O tym  będzie można się przekonać podczas warsztatów poznańskiej Akademii Kulinarnej SPOT. to EAT oraz Restauracji SPOT.

– 24/04/2014 –

Po raz pierwszy w Poznaniu gościć będą w jednym miejscu najlepsi polscy winiarze oraz wytwórcy wysokiej jakości serów z małych serowarni.
Bliżej z polskimi winami oraz ich twórcami będzie można zapoznać się podczas degustacji komentowanej polskich win z udziałem przedstawicieli polskich winnic (Srebrna Góra, Pałac Mierzęcin, Adoria, Winnica Płochockich, Winnica Sandomierska). Spotkanie poprowadzi redaktor naczelny Magazynu Wino Tomasz Prange – Barczyński.
Z kolei polskie sery zagrodowe będą tematem warsztatów kulinarnych, które poprowadzą Maja Skorupska i Adam Turowiec. Ich uczestnicy przygotują m.in. i carpaccio z buraka z grillowanym serem, wytrawny sernik na sezamowo – orzechowym spodzie oraz rustykalne galette i pierożki z kozim serem i szpinakiem  Dzień zakończy otwarta degustacja polskich win i serów zagrodowych pod wodza Tomasza Prange-Barczyńskiego.

Więcej informacji o zasadach uczestnictwa oraz cenach warsztatów na stronie wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/218650438323498/

Patronat medialny nad warsztatami objął magazyn USTA, Magazyn Wino, oraz Vinisfera.pl.





comments powered by Disqus