JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Czapka od Gault & Millau

Jeden z najbardziej wpływowych na świecie przewodników kulinarnych, został założony w 1965 roku we Francji przez dwóch znanych krytyków kulinarnych Henri’ego Gault’a i Christian’a Millau. Systemem punktów i czap kucharskich ocenia i honoruje restauracje oraz szefów kuchni. Opisuje także i ocenia nietuzinkowe hotele oraz najlepsze produkty spożywcze charakterystyczne dla danego regionu. Gault&Millau podobnie jak Michelin wysyła swoich inspektorów anonimowo. Nie są znane ich personalia i mogą oni przyjąć zaproszenia od restauracji, a swoją ostateczną ocenę przyznają według siatki 500 punktów, na które powinni zwrócić uwagę – od uśmiechu kelnera na powitanie, przez wystrój wnętrza, otoczenie restauracji itd. – powiedział na konferencji prasowej w Warszawie Côme de Chérisey, prezesa wydawnictwa Gault & Millau. Grono starannie wybranych i przeszkolonych przez nas polskich inspektorów, przy silnym wsparciu inspektorów z Francji i Belgii, już ruszyło na podbój polskich restauracji. Używając unikalnej metodologii wypracowanej przez kolejne pokolenia inspektorów Gault&Millau ocenią i opiszą kilkaset restauracji w Polsce. Uważnie przyjrzą się także lokalnym produktom i interesującym miejscom, w których można je nabyć. Nie zawahają się sprawdzić wszystkich obiecujących doniesień o restauracjach, produktach i hotelach – zapewniła Justyna Adamczyk, redaktorka polskiej edycji przewodnika, której premiera odbędzie się już pod koniec listopada 2014. Czekamy!

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa