Redakcja

Domowy chłodnik

W warzywniakach inwazja nowalijek. Witamy botwinkę, ogórki, rzodkiewki. Mamy już wszystkie składniki, by zrobić pyszny domowy chłodnik. Ale uwaga, nasz przepis wymaga przygotowania kwasu buraczanego z przynajmniej kilkudniowym wyprzedzeniem. Bądźcie gotowi do akcji!

– 12/05/2014 –

Składniki:

  • pęczek botwiny
  • kilka ząbków czosnku
  • szklanka lub więcej esencjonalnego kwasu buraczanego (4-5 dniowy)
  • szczypiorek, koperek
  • 2-3 ogórki
  • pęczek rzodkiewki
  • sok z cytryny
  • pół łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • pół litra zsiadłego mleka lub kefiru
  • sól, pieprz
  • jajko na twardo lub avokado

Przygotowanie: Kwas buraczany przyrządzamy kilka dni wcześniej. Kilogram buraków, umytych, obranych i startych na tarce zalewamy w szklanym słoju ciepłą przegotowaną wodą(ok 1 l ), dodajemy kilka ząbków czosnku i odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce na kilka dni (można słój po prostu przykryć ściereczką, a dla przyspieszenia procesów fermentacji dodać skórkę z chleba pieczonego na zakwasie). Zieleninę, rzodkiewki , ogórek i czosnek siekamy drobno lub w większe kawałki, dodajemy sól, pieprz i po wymieszaniu odstawiamy na chwile by puściły sok, po czym dodajemy zsiadłe mleko, kwas buraczany i sok z cytryny. podajemy klasycznie z jajkiem lub z avokado. Przepis: Maja Pietruszka, zdjęcie: USTA magazyn





comments powered by Disqus