Są to specjalne konstrukcje służące pszczołom do schronienia i rozmnażania się. Dwa pierwsze już stoją – na Polu Mokotowskim i Kępie Potockiej. Kolejne pojawią się w Ogrodzie Saskim (budowniczowie czekają jeszcze na zgodę konserwatora), w parku Ujazdowskim, Skaryszewskim, Praskim, w Forcie Bema i na otwartych działkach przy Waszyngtona. Organizatorzy kampanii stawiają je w przestrzeniach miejskich, przestrzeniach otwartych, otwartych ogrodach botanicznych lub otwartych ogrodach działkowych. Co więcej zachęcają warszawiaków, by sami także budowali takie pszczele hotele. W formie pdfa oferują poradnik i kilka modeli do pobrania. Można je zbudować z niedrogich, łatwo dostępnych materiałów, niektóre także z recyclingowych, np. pustych butelek czy kartonach po sokach. Oraz zapewniają, że pszczoły zapylające nie są agresywne i nie posiadają (w przeciwieństwie do miodnych) żądeł.
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj linkZobacz też podobne artykuły
Szkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcuPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Usta po raz drugi
Wydrukowaliśmy drugi numer UST. Co w nich znajdziecie? Tadeusz Rolke opowiada nam, gdzie można zjeść najlepsze ostrygi i dlaczego nie ścigał się z Eustachym Kossakowskim, profesora Marka Konarzewskiego pytamy o pszenicę i modną niechęć do niej…Pod lupę bierzemy mąki i jej stare, przywracane oraz powszechne gatunki. Bogdan Kosak jeden z najwybitniejszych polskich ceramików pokazuje nam
# Aeropres, Joanna Kulig, Kwiaty Miut, Rolke, USTA, Usta magazyn, Zuza KrajewskaKlopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda Wrzeszcz