JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Kibuc, warsztaty i giełda Przepisów

Autorzy odwiedzą festiwal i opowiedzą o fenomenie kuchni kibucowej. Nie zabraknie też warsztatów kulinarnych. Malka Kafka w tym roku nauczy nas gotować dania kuchni żydowskiej z Jemenu, Etiopii, Indii. Natomiast ortodoksyjny kantor Benzion Miller z Brooklynu pokaże kilka dań, jakie przygotowuje się i spożywa w domach bobowskich chasydów. To jeszcze nie koniec wydarzeń festiwalowych związanych z kulinariami. Grupa Głodne Kawałki i Karma Coffee Roasters zaproszą na giełdę przepisów kulinarnych. Będzie można przynieść przepisy zapamiętane z rodzinnych domów, książki kucharskie i zdjęcia. Powstanie z tego blog, a może i książka kulinarna. A na deser także degustacja i prezentacja win z izraelskich winnic na Wzgórzach Golan.
Festiwal Kultury Żydowskiej 27 czerwca – 6 lipca, Kraków. USTA są patronem medialnym festiwalu. www.jewishfestival.pl

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa