Redakcja

MENUfaktura: Miejski Festiwal Kulinarny

Już w ten weekend odbędzie się pierwszy w Katowicach Miejski Festiwal Kulinarny – MENUfaktura. Wydarzenie o tyle nietypowe, że będzie miało miejsce w byłej fabryce porcelany.

– 23/05/2014 –

– Na wzór innych polskich miast (NajedzeniFest w Krakowie czy Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu) organizujemy pierwszą edycję wydarzenia dla miłośników dobrego i głównie lokalnego jedzenia, chcemy spotkać mieszkańców wokół stołu i udowodnić, że także w Katowicach i okolicznych miastach pojawiają się świetne inicjatywy w gastronomii – opowiada Ola Osislo, organizatorka.

Chcemy rozbudzać apetyt nie tylko na konkretne smaki, ale przede wszystkim na szeroko rozumianą kulturę kulinarną. MENUfaktura to przede wszystkim inicjatywa pasjonatów. Siły do działania połączyli pomysłodawcy, firmy JOHN LEMON, Przemek Błaszczyk (chef bistro Mañana i uczestnik programu Top Chef) oraz Ola Oslislo (recenzentka kulinarna i autorka bloga Ostryga). Mięsożerni, nienawykli do diet, wybredni w smakach i na dobre zakochani w Śląsku, stąd zdeterminowani, by zorganizować MENUfakturę tu i teraz.

Postindustrialnej przestrzeni dla MENUfaktury mogą pozazdrościć organizatorzy podobnych wydarzeń w Polsce, festiwal odbędzie się bowiem w byłej fabryce porcelany, gdzie kreatywne działania różnym partnerom umożliwia Fundacja Giesche. Ulokowana w przestrzeni technologicznego parku STACJA KATOWICE to klub, który od katowickiego Spodka dzieli zaledwie 11 minut jazdy samochodem (Katowice, ul. Porcelanowa 23).

W programie m.in.:
 GASTROfaza: prezentacja lokali i produktów z regionu, alternatywna strefa piwa, food trucki, wybór najlepszej restauracji/bistro prezentowanej podczas MENUfaktury przez uczestników.
 NOWALIJKI: nowe informacje na temat kultury kulinarnej (spotkania, wykłady i warsztaty)
. POP-UP MENU – 5-daniowa kolacja z menu niespodzianką i wyselekcjonowanym winem w pofabrycznej przestrzeni (dla 30 osób gotować będzie Przemek Błaszczyk, uczestnik programu Top Chef oraz stażysta w 3*** restauracji Arzak w Hiszpanii)
. FOTOfaktory – konkurs na fotografię kulinarną dla blogerów z regionu oraz wernisaż zdjęć.
 PECHA KUCHA – 20 argumentów za kulinarnym biznesem – prezentacje i opowieści lokalnych przedsiębiorców. USTA patronują tej akcji.

Aktualny program znajduje się tutaj.

Miejski Festiwal Kulinarny
, KATOWICE, ul. Porcelanowa 23
, 14 czerwca 2014, od godz. 12 do 21





comments powered by Disqus