JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY, WYDARZENIA

Biała strona Śląska


Więcej śląskich przepisów i zdjęć  w USTACH drukowanych.
Podpłomyki posypane węglem
Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 50 g drożdży
  • 1⁄3 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta rozmarynu, oregano i kminku
  • czarnuszka do posypania
  • białko jaja

Czarna pasta:

  •  1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  •  garść świeżej bazylii

Mąkę łączymy z solą, drożdże delikatnie rozprowadzamy w mleku. Wyrabiamy całość z dodatkiem ziół, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Oliwki blendujemy z oliwą i bazylią, doprawiamy pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, formując krążki o grubości około 0,5 cm. Część placków smarujemy czarną pastą, a część białkiem jajka i obsypujemy czarnuszką. Pieczemy 10–12 minut w temperaturze 220°C.
magazynUsta_jura48 slask-3
Finlandia Redberry®
Vodka & lemonade

  • 40 ml Finlandia® Cranberry
  • 120 ml lemoniady
  • świeże maliny

Mieszamy wódkę i lemoniadę.  Dosypujemy lód do pełna.  Dekorujemy świeżymi malinami na  koktajlowej wykałaczce.
slask-5
zdjęcia i tekst: Anna Pietras

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa