JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Buraki i truskawki, na kolana!

Składniki:
4 garście rukoli
30 dkg truskawek 6 niewielkich buraczków kilka listków mięty 100 g sera halloumi (opcjonalnie) 4 łyżki orzeszków pini oliwa łyżka musztardy dijon łyżka syropu klonowego sól, pieprz Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Buraczki myjemy, skrapiamy oliwą. Układamy je na blaszce wyłożonej folią aluminiową, przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok 30 minut, aż będą miękkie. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy, kroimy w ćwiartki. Jeśli chcemy użyć halloumi, kroimy je w kostkę i podsmażamy na patelni. Studzimy. Rukolę myjemy, suszymy, układamy w salaterce. Truskawki myjemy i kroimy na pół. Dodajemy do rukoli. Do tego buraki i ser. Sałatkę posypujemy prażonym pini i skrapiamy sosem zrobionym z oliwy, syropu klonowego i musztardy dijon. Dajecie znać czy smakowała tak samo bardzo jak nam. Przepis: Maria Przybyszewska, zdjęcie: USTA magazyn

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa