Redakcja

Konkurs fotograficzny dla blogerów kulinarnych na Śląsku rozstrzygnięty!

Chleb z chrupką skórką, letnie bezy z dojrzałymi owocami, ręcznie lepiony makaron, ale i stosy aromatycznych przypraw przywożone z podróży. Do pierwszego fotograficznego konkursu w regionie zgłosiły się śląskie blogerki i nadesłały bardzo różnorodne prace. Ich zdjęcia pokazano w postindustrialnej hali (była fabryka porcelany w Katowicach) w dniu imprezy szacuje się, że ponad 4 tysiące osób odwiedziły pierwszy miejski festiwal kulinarny MENUfaktura, która była częścią Industriady (wydarzenie promującej wyjątkowe obiekty, miejsca pofabryczne i zabytki techniki). 

– 21/07/2014 –

Jurorami pierwszej edycji zgodzili się być Ania i Kamil Sarna, właściciele studia fotografii kulinarnej „Jedzenie Jest Piękne” z Krakowa, którzy na co dzień współpracują z branża kulinarną przygotowując profesjonalne sesje zdjęciowe jedzeniu. To oni zdecydowali, które zdjęcia są najlepsze i zostaną opublikowane w magazynie BE. Laureatki: Marta Borowiec i Natalia Rusinowska oraz dziewczyny wyróżnione otrzymały także nagrody rzeczowe i prenumeraty najważniejszych magazynów poświęconych kulinariom w Polsce – konkurs bowiem wsparły m.in. redakcje czasopism „KUKBUK” czy „USTA”, zaś właściciel krakowskiej The Fine Food Group zostawił dla laureatek butelki wyśmienitego wina prosecco, by wypiły toast za swój sukces.

Najlepszą fotografką w kategorii produkt/jedzenie okazała się Marta Borowiec (blogerka pass-the-food.blogspot.com) – jurorzy podkreślili, że wyróżnia ją świadome posługiwanie się  środkami fotograficznego wyrazu, takimi jak: kompozycja, głębia ostrości i światło, celem uzyskania zamierzonego efektu plastycznego fotografii oraz za spójność wszystkich elementów stylizacji, które wprowadzają nastrój. Drugą zwyciężczynią jest Natalia Rusinowska (blogerka zmyslowoprzezswiat.blogspot.com), która otrzymała nagrodę główną za uchwycenie pięknego, spokojnego spojrzenia z zachowaniem dbałości o kompozycję, co jest niezwykle trudne w reportażu.

FOTOfaktory było częścią pierwszego miejskiego festiwalu kulinarnego w Katowicach, który odbył się pod koniec czerwca. 20 września zapowiedziano drugą edycję wydarzenia –  pofabryczne przestrzenie ponownie wypełnią się ludźmi, których łączy pasja do jedzenia.





comments powered by Disqus