JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Lekko, gdy gorąco


CHŁODNIK
Składniki:
•    1 średniej wielkości, dojrzały, słodki arbuz
•    kawałek imbiru wielkości kciuka
•    cytryny, pomarańcze, limony
•    2-3 łyżki miodu lub cukru muscovado
•    kilka kostek lodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Z umytego, obranego, pokrojonego na mniejsze kostki arbuza usuwamy pestki i blendujemy na jednolitą masę razem z imbirem, sokiem z cytryny i miodem (cukrem). Podajemy schłodzony i udekorowany plasterkami cytrusów lub innymi owocami.
KOTLECIKI Z SUSZONYCH POMIDORÓW I SŁONECZNIKA Z KIEŁKAMI PORA
Składniki:

  • 10-12 połówek suszonych na słońcu pomidorów z oliwy (lub, jeśli macie suche, to wcześniej namoczonych)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 dag podprażonego na złoto pestek słonecznika
  • 2-3 gałązki świeżej mięty
  • sól, lekko rozgnieciony w moździerzu pieprz zielony
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka łyżek oliwy
  • 2-3 cebule
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • garść kiełków pora
  • pół filiżanki kaszy jaglanej

Obrane i pokrojone w poprzeczne plastry (na ok 1 cm grubości) cebule podsmażamy przez kilka minut, by lekko zmiękły i straciły ostrość, ale pozostały chrupkie. Rozdzielamy poszczególne obrączki i odkładamy na talerz do ostygnięcia.
Pomidory siekamy bardzo drobno, mieszamy z rozdrobnionym w blenderze słonecznikiem i czosnkiem, posiekaną miętą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem  siemieniem lnianym oraz ugotowaną na sypko kaszą jaglaną. Wyrabiamy masę, rozrzedzając ją oliwą w miarę potrzeby. Obrączki cebulowe wypełniamy pomidorowo-jaglanym farszem. Podajemy z kiełkami pora.
cebulki usta
Przepisy: Maja Pietruszka, zdjęcia: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa