Redakcja

Do kina na kolację

Pamiętacie Charlie Chaplina w szponach maszynki do karmienia z „Dzisiejszych czasów”? Nie? To właśnie nadarza się okazja. Tak? Więc zobaczcie jeszcze raz, bo to genialna scena. Ostatni niemy film Chaplina będzie pokazywany w Poznaniu na festiwalu Transatlantyk, który rozpoczyna się już 8 sierpnia.

– 1/08/2014 –

Poza tym w sekcji Kino Kulinarne zobaczymy najciekawsze filmy z ostatniego roku z kuchnią w tle: „Łańcuch pokarmowy” – dokument o imigrantach pracujących na amerykańskich plantacjach, „Final Recipe” – koreańsko-tajlandzki dramat o kulisach telewizyjnego show z udziałem kucharzy, komediowy przebój tajwańskich kin „Zone Pro Site” i „Smak curry” subtelną opowieść o miłości pachnącej hinduskimi przyprawami.

Po każdym pokazie widzowie wezmą udział autorskich kolacjach inspirowanych danym filmem, które przygotują wybitni szefowie kuchni.

Menu kolacji Roberta Trzópka i Jacka Fedde do filmu „Dzisiejsze Czasy”

Lunch Break

Ręcznie robione kiełbaski, z wieprzowiny doprawianej majerankiem i czosnkiem, jagnięciny z kminem rzymskim i kolendrą oraz mięsem dzika aromatyzowanym jałowcem i czerwonym winem. Serwowane z chrupiącym chlebem pieczonym na zakwasie żytnim, marmoladą z cebuli, consomme z musztardy i olejem z gorczycy.

Black & White

Pieczony turbot na rozgrzanych orzechach i czarnym sezamie podany z chrupiącym kalafiorem, olejem curry, czarną solą i bukietem białych jadalnych kwiatów.

Poor People Dreaming

Ribeye steak podany na ogonkach wołowych crepinette z torchon z foie gras, galaretką z trufli, ziemniakami Maxim i esencjonalnym sosem porto doprawianym octem cherry.

Sweet Corn

Parfaite z banana i chrupiących orzechów makadamia podany ze słonym sosem karmelowym i kruszonką z chleba kukurydzianego.

Kolacja Kuby Korczaka do filmu „Final Recipe”

Przystawka

Boczek z młodej świni złotnickiej sous vide pod karmelem z trawą cytrynową + chips z purée z pieczonej pietruszki z dodatkiem marynowanego imbiru + ogórek.

Pierwsze Danie

Chińskie pierożki z wędzonym karpiem zatorskim i bulionem + orzechowa bita śmietana.

Danie Główne

Sezonowy ramen na gęsim bulionie + tataki z sezonowanej wołowiny rasy angus + kurki + pok choy + jajo przepiórcze.

Deser

Deser ryżowy z lawendą + sezamki z lnu + skórki cytrusów.

Kolacja Piotra Markowskiego do filmu „Łańcuch pokarmowy”

Przystawka

„Cannelloni” bazyliowe nadziewane sałatką pomidorową.

Zupa

Krem z brokułów z krakersem z orzecha włoskiego.

Danie Główne

Cukinia z bobem, groszkiem, sałatką z kalarepy i sosem z rukwi wodnej.

Deser

Sorbet morelowy z tymiankiem cytrynowym.

Kolacja Ewy Olejniczak do filmu „Zone Pro Site”

Szczęśliwe Krewetki

Krewetki tygrysie z warzywami i jajem przepiórczym (kiełki groszku).

Księżycowa Zupa

Zupa z pierożkami z wieprzowiną, kapustą i grzybami shitake (wiosenną cebulką).

Wybuchowy Kurczak

Filet z kurczaka nadziewany warzywami, por, grzyby mun i sos teriyaki.

Słodki Maniok

Tapioka z mleczkiem kokosowym i musem mango.

Kolacja Ewy Maliki Szyc Juchnowicz do filmu „Smak Curry”

Przystawka

Konfitowane żółtko zielononóżki, paneer, lody kulfi curry, kokosowa masala i puder Rogan Josh.

Pierwsze Danie

Jesiotr duszony w tamaryndzie, zielona fasolka, ogórek, batat, smoła z bakłażana.

Danie Główne

Passanda z podhalańskiej jagnięciny, róża, żółty burak, czarnuszka i Witosławski miód lipowy.

Deser

Bananowy custard, pikantna jadalna ziemia, karmel i chilli ladoo.

TRANSATLANTYK FESTIVAL POZNAŃ
8-14 sierpnia, www.transatlantyk.org





comments powered by Disqus