JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Do kina na kolację


Poza tym w sekcji Kino Kulinarne zobaczymy najciekawsze filmy z ostatniego roku z kuchnią w tle: „Łańcuch pokarmowy” – dokument o imigrantach pracujących na amerykańskich plantacjach, „Final Recipe” – koreańsko-tajlandzki dramat o kulisach telewizyjnego show z udziałem kucharzy, komediowy przebój tajwańskich kin „Zone Pro Site” i „Smak curry” subtelną opowieść o miłości pachnącej hinduskimi przyprawami.
Po każdym pokazie widzowie wezmą udział autorskich kolacjach inspirowanych danym filmem, które przygotują wybitni szefowie kuchni.
Menu kolacji Roberta Trzópka i Jacka Fedde do filmu „Dzisiejsze Czasy”
Lunch Break
Ręcznie robione kiełbaski, z wieprzowiny doprawianej majerankiem i czosnkiem, jagnięciny z kminem rzymskim i kolendrą oraz mięsem dzika aromatyzowanym jałowcem i czerwonym winem. Serwowane z chrupiącym chlebem pieczonym na zakwasie żytnim, marmoladą z cebuli, consomme z musztardy i olejem z gorczycy.
Black & White
Pieczony turbot na rozgrzanych orzechach i czarnym sezamie podany z chrupiącym kalafiorem, olejem curry, czarną solą i bukietem białych jadalnych kwiatów.
Poor People Dreaming
Ribeye steak podany na ogonkach wołowych crepinette z torchon z foie gras, galaretką z trufli, ziemniakami Maxim i esencjonalnym sosem porto doprawianym octem cherry.
Sweet Corn
Parfaite z banana i chrupiących orzechów makadamia podany ze słonym sosem karmelowym i kruszonką z chleba kukurydzianego.
Kolacja Kuby Korczaka do filmu „Final Recipe”
Przystawka
Boczek z młodej świni złotnickiej sous vide pod karmelem z trawą cytrynową + chips z purée z pieczonej pietruszki z dodatkiem marynowanego imbiru + ogórek.
Pierwsze Danie
Chińskie pierożki z wędzonym karpiem zatorskim i bulionem + orzechowa bita śmietana.
Danie Główne
Sezonowy ramen na gęsim bulionie + tataki z sezonowanej wołowiny rasy angus + kurki + pok choy + jajo przepiórcze.
Deser
Deser ryżowy z lawendą + sezamki z lnu + skórki cytrusów.
Kolacja Piotra Markowskiego do filmu „Łańcuch pokarmowy”
Przystawka
„Cannelloni” bazyliowe nadziewane sałatką pomidorową.
Zupa
Krem z brokułów z krakersem z orzecha włoskiego.
Danie Główne
Cukinia z bobem, groszkiem, sałatką z kalarepy i sosem z rukwi wodnej.
Deser
Sorbet morelowy z tymiankiem cytrynowym.
Kolacja Ewy Olejniczak do filmu „Zone Pro Site”
Szczęśliwe Krewetki
Krewetki tygrysie z warzywami i jajem przepiórczym (kiełki groszku).
Księżycowa Zupa
Zupa z pierożkami z wieprzowiną, kapustą i grzybami shitake (wiosenną cebulką).
Wybuchowy Kurczak
Filet z kurczaka nadziewany warzywami, por, grzyby mun i sos teriyaki.
Słodki Maniok
Tapioka z mleczkiem kokosowym i musem mango.
Kolacja Ewy Maliki Szyc Juchnowicz do filmu „Smak Curry”
Przystawka
Konfitowane żółtko zielononóżki, paneer, lody kulfi curry, kokosowa masala i puder Rogan Josh.
Pierwsze Danie
Jesiotr duszony w tamaryndzie, zielona fasolka, ogórek, batat, smoła z bakłażana.
Danie Główne
Passanda z podhalańskiej jagnięciny, róża, żółty burak, czarnuszka i Witosławski miód lipowy.
Deser
Bananowy custard, pikantna jadalna ziemia, karmel i chilli ladoo.
TRANSATLANTYK FESTIVAL POZNAŃ
8-14 sierpnia, www.transatlantyk.org

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin