Redakcja

Lody z solonego miodu

Na zakończenie lata, no przynajmniej wakacji, mamy dla was coś ekstra. Słodko-słone, mleczno-miodowe połączenie nas rzuciło na kolana. Rozpoczynamy nowy cykl, w którym znajdziecie inspiracje do tego jak kulinarnie umilić sobie weekend.

– 27/08/2014 –

Składniki:

240 g mleka pełnotłustego pasteryzowanego

240 g śmietanki 36%

4 żółtka

30 g cukru

80 g polskiego dobrej jakości miodu, u nas był to nawłociowy, ale dobrze sprawdzi się lipowy lub wielokwiatowy

ok. ½ łyżeczki soli morskiej.

Wykonanie:

Żółtka ubijamy na biało z cukrem. Gotujemy mleko i hartujemy nim ubite żółtka, następnie przelewamy z powrotem do rondla i gotujemy, na średnim ogniu, mieszając rózgą, do uzyskania temp 75 st, lub, jeśli nie mamy termometru, aż do uzyskania gęstego kremu.

Jeśli miód jest o konsystencji stałej, delikatnie podgrzewamy go (nie gotujemy!), aby łatwiej dał się połączyć z kremem z żółtek. Dlaczego tak ważne jest nie doprowadzenie do wrzenia? Wtedy miód traci wszelkie witaminy w nim zawarte i pozostaje nam jedynie fruktoza z glukozą… Ponad to zmienia się także jego smak. Po zdjęciu z ognia, wsypujemy sól i mieszamy.

Dodajemy miód do masy z żółtek i mleka. Następnie śmietankę. Wstawiamy naczynie do kąpieli lodowej, aby szybko schłodzić masę. Możemy ją także przetrzymać w lodówce przez następne 4 godziny, wtedy szybciej się zamrozi w maszynce do lodów.

Jeśli mamy maszynkę – postępujemy zgodnie z instrukcją, jak w przypadku każdych innych lodów. Jeśli maszynki brak – przelewamy masę do metalowej foremki, wstawiamy do zamrażalnika i co 30 minut mieszamy, aż do całkowitego zamrożenia.

Ważna uwaga – lody należy podawać z sezonowymi owocami – wykorzystujemy brzoskwinie, nektarynki i morele. Stosuj też świeże zioła – werbena, melisa, bazylia cynamonowa, tymianek cytrynowy lub mięta sprawdzą się doskonale.

Jedzmy! Lody to lato, a my uwielbiamy lato.

Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcia: Magazyn USTA





comments powered by Disqus