Redakcja

Kasza jaglana z kalafiorem, leśnymi grzybami i cydrem

Jutro nasze Święto Jabłka i  Festiwal Cydru z tej okazji

 mamy dla was przepis, w którym cydr się przyda. A że spadł deszcz to i grzybów w lesie przybyło, można ruszać na grzybobranie. No i – last but not least – kasza jaglana bardzo zdrowa, jemy ją nie tylko na śniadanie. Warto też wiedzieć, że  po uprażeniu uwalnia orzechowy aromat.

– 26/09/2014 –

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1/3 kalafiora
  • po 2-3 sztuki różnych grzybów leśnych, np. podgrzybków, rydzów i kurek
  • 1 biała cebula
  • 1/2 jabłka
  • kilka gałązek świeżego majeranku i estragonu
  • 
garść tegorocznych, uprażonych orzechów laskowych
  • 
120 ml polskiego cydru
  • cytryna
  • 70 g masła
  • sól i pieprz

 

1. Kaszę prażymy na suchej patelni, aż stanie się złocista. W tym czasie zagotowujemy w garnku dużo wody. Zalewamy połową wrzątku uprażoną kaszę. Gotujemy przez minutę, po czym odcedzamy i zalewamy pozostałą wrzącą wodą. Gotujemy 10-15 minut i odcedzamy znowu.

2. Jabłko myjemy, zostawiamy skórkę i kroimy w cienkie plastry, a następnie w zapałkę – czyli tzw. julienne. Zanurzamy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, aby nie ściemniało.

3. Grzyby oczyszczamy z piasku i igliwia, w razie konieczności płuczemy krótko pod bieżącą wodą.  Mniejsze sztuki pozostawiamy w całości, większe kroimy na cząstki. Kalafiora różyczkujemy na bardzo drobne elementy, a cebulę siekamy w drobną kostkę.

4. Dzielimy masło na 3 porcje. Pierwszą rozgrzewamy na patelni i karmelizujemy na złoto cebulę. W rondlu rozgrzewamy kolejną część, smażymy grzyby, doprawiając solą i posiekanymi ziołami. Usmażone – zdejmujemy na talerz. Dodajemy pozostałe masło i smażymy kalafiora, dodając po 3-4 minutach cydr. Po odparowaniu, dorzucamy grzyby i cebulę, a tuż przed końcem – kaszę jaglaną. Doprawiamy solą i pieprzem.

5. Układamy na talerzu kaszę, posypujemy orzechami, julienne z jabłka oraz świeżymi ziołami.

6. Smacznego i dobrego weekendu. Do zobaczenia na Mysiej 3!





comments powered by Disqus