Redakcja

Ryba w zalewie

Jak przygotować deser ze skóry leszcza? Jak piec brzuszki suma i gotować zupę rybną? Ile gatunków ryb słodkowodnych możesz przyrządzić w swojej kuchni? Cześć odpowiedzi poznacie już w najbliższą niedzielę nad Zalewem Zegrzyńskim.

– 1/09/2014 –


7 września w Klubie Mila w Jadwisinie k. Serocka odbędzie się Festiwal Ryb – wielka impreza kulinarna, z popisem umiejętności szefów kuchni. Dania z ryb zaprezentują warszawskie i nadzegrzyńskie restauracje, m.in.: Aruana z hotelu Narvil, Złoty Lin z Serocka, Kapitańska znajdująca się w Klubie Mila, a także Café Zielony Niedźwiedź z Warszawy i Platter z hotelu Intercontinental. Między testowaniem kolejnych potraw dorośli będą mogli posłuchać wykładów o rybnej kuchni i wskazówek ichtiologa, dzieci zaś wziąć udział w zajęciach edukacyjno-kulinarnych organizowanych przez Slow Food Convivium Warszawa.
Dla grupy wybranych smakoszy Aleksander Baron, szef kuchni restauracji Solec 44, przygotuje kolację na pobliskiej wyspie Euzebia.

A jeśli coś jeszcze w kwestii ryb pozostanie niejasne sięgnijcie koniecznie po unikatową publikację „Ryba w Zalewie, czyli ryby mistrzów polskiej kuchni”, która ukaże się w październiku. Ulubionymi przepisami (w sumie będzie ich ponad 40) dzielą się najlepsi polscy szefowie kuchni i znani blogerzy: m.in. Wojciech Amaro, Marta Gessler, Agnieszka i Marcin Kręgliccy, Karol Okrasa, Agata Wojda, Eliza Mórawska, Aleksander Baron czy Witek Iwański. Książka jest częścią projektu „Ryba w Zalewie”, który swą humorystyczną nazwę zaczerpnął m.in. od ryb marynowanych w słoikach, specjalności gospodyń znad Zalewu Zegrzyńskiego. I właśnie nad Zegrzem będzie miała miejsce jego kulminacja.
www.rybawzalewie.pl





comments powered by Disqus