Redakcja

Jabłka i cydry

W sobotę 27 września ostatnie piętro Concept Store MYSIA 3 zamieni się w jabłkowy sad. Podczas pierwszej edycji Święta Jabłka będziemy jabłka jeść, chrupać, wąchać, pić je w postaci cydru, delektować się ich różnymi odmianami, dopasowywać ich smak do innych dań i produktów, słuchać jabłkowej muzyki i rozmawiać z ludźmi, którzy specjalizują się w ich uprawie, przetwarzaniu i przyrządzaniu.

– 21/09/2014 –

Nasz kraj jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej, trzecim (po USA i Chinach) na świecie. Mamy dużo jabłek, ale czy znamy ich odmiany, czy wiemy jak je wykorzystywać, przetwarzać, sprzedawać?

Podczas Święta Jabłka chcemy pokazać sposoby przetwarzania jabłek, ich wykorzystania, zaprosimy sadowników, znawców ich uprawy, sprzedawców jabłek, cydrowników, wytwórców jabłkowych przetworów.

W ramach pierwszej edycji Święta Jabłka i Festiwalu Cydru planujemy:

  • prezentację i co najważniejsze degustację gamy cydrów dostępnych na polskim rynku
  • prezentację produktów wytwarzanych na bazie jabłek oraz takich, które dobrze łączą się z jabłkami i cydrami
  • degustację oraz możliwość zakupu cydrów i jabłkowych produktów
  • degustację przekąsek inspirowanych jabłkową nutą przygotowaną przez stołeczne bary (m.in. Meat Love, Śródmieście Południowe, Veg Deli)
  • degustację komentowaną dla cydrów dostępnych na polskim rynku
  • wykład o produkcji cydrów
  • otwartą dyskusję z producentami polskich cydrów
  • spotkanie z Elizą Mórawską, autorką wyjątkowej książki kucharskiej „O jabłkach” wydanej na papierze z ogryzków
  • jabłkową kolację

Na Mysiej stanie stara drewniana prasa do wyciskania soku z jabłek, skrzynki z wieloma odmianami jabłek, których będzie można skosztować, by porównać ich smaki. Odbędzie się też konkurs na jedzenie jabłek bez pomocy rąk i wyprodukowanie najdłuższego jabłkowego obierka.

Pokażemy jak realizować hasło #jedzjablka

Zagra: DJ JABŁKO!

ORGANIZATOR: FULL MEAL, Magazyn Usta, MYSIA 3

KONTAKT: redakcja@ustamagazyn.pl, jarczak@ustamagazyn.pl





comments powered by Disqus