JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Naturalna fermentacja


Chcielibyśmy, aby po raz pierwszy w Polsce w jednym miejscu nie tylko zostały  zaprezentowane wiedza oraz produkty najlepszych polskich i zagranicznych winiarzy pracujących metodami naturalnymi, ale przede wszystkim ludzie, którzy zajmujący się nimi – zapowiada Lechosław Olszewski, organizator wydarzenia. Wielu z nas poświęca czas, aby znaleźć „swojego” rzeźnika, serowara i piekarza, zwraca uwagę na sposób i jakość parzonej espresso, kupuje naturalne soki, a nawet martwi się o obecność jabłek w cydrze. A jednak decyzje w sprawie wina często pozostawiamy ofercie dyskontów. Dzieje się tak pomimo dynamicznego rozwoju tradycyjnych form rolnictwa i związanej z nim kategorii win naturalnych. Informacje dotyczące tego, czym są wina naturalne i czym różnią się od win nowoczesnych, pozostają często marginalizowane. Rok 2014 był jednak szczególny. Dom Bliskowice z Małopolskiego Przełomu Wisły zaprezentował swoje wina na wiedeńskiej edycji najważniejszych targów win naturalnych – RAW Artisan Wine Fair, a Isabell Legeron MW, jej organizatorka, wydała książkę poświęconą winom wytwarzanym metodami naturalnymi. Najwyższy czas, aby zaprezentować nowy smak oraz stojącą za nim filozofię szerszej publiczności w Polsce – dodaje.
Wina naturalne pojawią się w następujących odsłonach:

  • 11.00-14.00: Warsztaty wiedzy o winach naturalnych w formie degustacji komentowanej, którą poprowadzi Isabell Legeron. Jedyna Francuzka z tytułem “Master of Wine”, posiadająca zarówno “Villa Maria Award for Viticulture”, jak i “Madame Bollinger Award for Excellence in Tasting”. W 2009 roku otrzymała w Paryżu tytuł “Wine Woman of the Year 2009”; współpracuje z prestiżowym magazynem “Decanter”; inicjatorka RAW – The Natural Wine Fair w Londynie i Wiedniu; autorka programów o winach naturalnych dla Travel Channel (pokazywanych także w Polsce w Kuchnia +); autorka książki „Natural wines”. Wśród zaproszonych Gości będą również winoogrodnicy pracujący metodami naturalnymi, m.in. Claudio Panetta/Il Cancelliere, Rafaello Annicchiarico/Podere Veneri Vecchio, Nadia Verrua/Cascina ‚Tavijn oraz Lorenzo Corino/Case Corini.11.00-14.00: Warsztaty kulinarne, które poprowadzi Marta Wajda – projektantka, absolwentka krakowskiej ASP, trenerka kulinarna współpracuje m.in. ze studiem kulinarnym CookUp gdzie prowadzi autorskie zajęcia dla dzieci i rodziców. Twórczyni projektu kulinarnego Made with Love. Autorka tekstów kulinarnych dla portalu Hellozdrowie.pl oraz Ladnebebe.pl, współpracuje z magazynami kulinarnymi. Promotorka miejskiego ogrodnictwa. Współorganizatorka Warszawskiego Urban Market, którego 10 edycji przyciągnęło ponad 20 tysięcy odwiedzających i ponad 400 wystawców.14.00-16.00: lunch dla uczestników i mediów16.00-17.00: otwarty wykład Isabell Legeron17.00-19.00: otwarta degustacja win naturalnych

Partnerzy medialni: Magazyn Usta, Magazyn Wino, Food&Friends, Vinisfera
Partner: Hotel Puro Poznań
Więcej informacji: https://pl-pl.facebook.com/events/828113377241188/ LaBiancara_AngiolinoMaule_100912

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa