Redakcja

Naturalna fermentacja

Czym są wina naturalne i czym różnią się od win nowoczesnych będzie można dowiedzieć się podczas pierwszego w naszym kraju seminarium poświęconemu temu rodzajowi winiarstwa.

– 28/09/2014 –


Chcielibyśmy, aby po raz pierwszy w Polsce w jednym miejscu nie tylko zostały  zaprezentowane wiedza oraz produkty najlepszych polskich i zagranicznych winiarzy pracujących metodami naturalnymi, ale przede wszystkim ludzie, którzy zajmujący się nimi – zapowiada Lechosław Olszewski, organizator wydarzenia. Wielu z nas poświęca czas, aby znaleźć „swojego” rzeźnika, serowara i piekarza, zwraca uwagę na sposób i jakość parzonej espresso, kupuje naturalne soki, a nawet martwi się o obecność jabłek w cydrze. A jednak decyzje w sprawie wina często pozostawiamy ofercie dyskontów. Dzieje się tak pomimo dynamicznego rozwoju tradycyjnych form rolnictwa i związanej z nim kategorii win naturalnych. Informacje dotyczące tego, czym są wina naturalne i czym różnią się od win nowoczesnych, pozostają często marginalizowane. Rok 2014 był jednak szczególny. Dom Bliskowice z Małopolskiego Przełomu Wisły zaprezentował swoje wina na wiedeńskiej edycji najważniejszych targów win naturalnych – RAW Artisan Wine Fair, a Isabell Legeron MW, jej organizatorka, wydała książkę poświęconą winom wytwarzanym metodami naturalnymi. Najwyższy czas, aby zaprezentować nowy smak oraz stojącą za nim filozofię szerszej publiczności w Polsce – dodaje.

Wina naturalne pojawią się w następujących odsłonach:

  • 11.00-14.00: Warsztaty wiedzy o winach naturalnych w formie degustacji komentowanej, którą poprowadzi Isabell Legeron. Jedyna Francuzka z tytułem “Master of Wine”, posiadająca zarówno “Villa Maria Award for Viticulture”, jak i “Madame Bollinger Award for Excellence in Tasting”. W 2009 roku otrzymała w Paryżu tytuł “Wine Woman of the Year 2009”; współpracuje z prestiżowym magazynem “Decanter”; inicjatorka RAW – The Natural Wine Fair w Londynie i Wiedniu; autorka programów o winach naturalnych dla Travel Channel (pokazywanych także w Polsce w Kuchnia +); autorka książki „Natural wines”. Wśród zaproszonych Gości będą również winoogrodnicy pracujący metodami naturalnymi, m.in. Claudio Panetta/Il Cancelliere, Rafaello Annicchiarico/Podere Veneri Vecchio, Nadia Verrua/Cascina ‚Tavijn oraz Lorenzo Corino/Case Corini.11.00-14.00: Warsztaty kulinarne, które poprowadzi Marta Wajda – projektantka, absolwentka krakowskiej ASP, trenerka kulinarna współpracuje m.in. ze studiem kulinarnym CookUp gdzie prowadzi autorskie zajęcia dla dzieci i rodziców. Twórczyni projektu kulinarnego Made with Love. Autorka tekstów kulinarnych dla portalu Hellozdrowie.pl oraz Ladnebebe.pl, współpracuje z magazynami kulinarnymi. Promotorka miejskiego ogrodnictwa. Współorganizatorka Warszawskiego Urban Market, którego 10 edycji przyciągnęło ponad 20 tysięcy odwiedzających i ponad 400 wystawców.14.00-16.00: lunch dla uczestników i mediów16.00-17.00: otwarty wykład Isabell Legeron17.00-19.00: otwarta degustacja win naturalnych

Partnerzy medialni: Magazyn Usta, Magazyn Wino, Food&Friends, Vinisfera

Partner: Hotel Puro Poznań

Więcej informacji: https://pl-pl.facebook.com/events/828113377241188/ LaBiancara_AngiolinoMaule_100912





comments powered by Disqus