Redakcja

Pomidorowa z cynamonem i domową chałką

Dziś będzie o tym, jak proste zamienić w wykwintne. Niby zwykła pomidorówka, ale z pokruszonymi plastrami długo pieczonej, słodkiej pomarańczy, pomidorkami i grzankami z chałki usmażonej na maśle z dodatkiem cynamonu wkracza w zupełnie nowy wymiar. RozpUSTny!

– 31/10/2014 –

Składniki:

  • 800 g pulpy pomidorowej (najlepiej domowej)
  • 600 ml warzywnego bulionu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 130 g masła
  • oliwa
  • 200g śmietanki 30%
  • dwie ok 6cm laski cynamonu
  • sól

 

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 20 g świeżych drożdży
  • 140 g wody
  • 2 jaja
  • żółtko
  • 55 g oleju rzepakowego lub oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżeczki soli

 

  • 1 pomarańcza
  • garść pomidorków koktajlowych
  • cukier puder
  • cynamon w proszku1. Pomarańczę myjemy, kroimy w cienkie plastry. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem pudrem i suszymy w 50 stopniach z termoobiegiem przez ok 12h.
    2. Cebulę kroimy w kostkę, nie za drobno. Podobnie czosnek, nieco drobniej. Selera naciowego kroimy w cienkie plastry. Rozgrzewamy w garnku 2 łyżki oliwy. Na średnim ogniu smażymy na złoto cebulę wraz z laskami cynamonu. Doprawiamy solą. Po 5 minutach dodajemy czosnek i selera i podsmażamy kilka minut. Wlewamy pulpę pomidorową i bulion. Dusimy przez 20 minut, po czym wyjmujemy cynamon i miksujemy zupę ze 100g masła i 200g śmietanki na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą. Celowo nie używam pieprzu – niekoniecznie pasuje do pomidorów.
    3. Pomidorki kroimy w poprzek na pół. Układamy na blaszce przecięciem do góry, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy w 180 stopniach.
    4. Chałkę najlepiej upiec wcześniej, i tak będziemy ją tostować na maśle. Dodajemy do dużej miski drożdże, cukier, 100g mąki i całą wodę. Odstawiamy na 20 minut, aby zaczyn „ruszył”. Dodajemy resztę składników (poza żółtkiem) i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce. Po tym czasie firmujemy bochenek lub zaplatamy warkocz. Z tej ilości ciasta wyjdą spokojnie 2 chałki. Po uformowaniu odstawiamy znów do wyrośnięcia na 20 minut, po czym smarujemy żółtkiem połączonym z wodą, posypujemy gruboziarnistą solą i pieczemy w 190 stopniach do „suchego patyczka” – 20-30 minut. Nie otwierajmy piekarnika w trakcie pieczenia – to grozi zakalcem!
    5. Zupę podajemy z pokruszonymi plastrami pomarańczy, pomidorkami i grzankami z chałki usmażonej na maśle z dodatkiem cynamonu.

Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie Magazyn USTA





comments powered by Disqus