Składniki (3-4 porcje)
- 300g + 60g kukurydzy świeżo ściętej z kolb
- 70g orzechów nerkowca
- 60g + 30g selera naciowego
- listki selera naciowego do dekoracji
- 1/2 dojrzałego awokado
- 50g posiekanej białej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50g + 20g (garnisz) oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny do smaku
- 80g wytrawnego białego wina
- 250g lodowatej wody
Wkładamy do blendera wszystkie składniki, za wyjątkiem 60g kukurydzy, 30g selera naciowego, listków selera naciowego i awokado. Miksujemy wszystko na gładką masę. Selera naciowego i awokado kroimy w drobną kostkę.
Przelewamy zupę do miseczek, układamy na wierzchu awokado, seler naciowy, odłożone ziarna kukurydzy oraz listki selera. Skrapiamy wszystko oliwą i pieprzymy. Smacznego!
Przepisy Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie magazyn USTA.