Redakcja

Kukurydziany raw chowder

Dla tych co już tęsknią za latem, dla tych co lubią wegańskie i surowe Mickey Rotten proponuje wyjątkowy kukurydziany chowder. Orzeźwiający i energetyczny.  Z chrupiącym selerem naciowym, maślanym avocado i  świeżymi ziarnami kukurydzy.    

– 27/10/2014 –

                     

Składniki (3-4 porcje)

  • 300g + 60g kukurydzy świeżo ściętej z kolb
  • 70g orzechów nerkowca
  • 60g + 30g selera naciowego
  • listki selera naciowego do dekoracji
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 50g posiekanej białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g + 20g (garnisz) oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny do smaku
  • 80g wytrawnego białego wina
  • 250g lodowatej wody

 

Wkładamy do blendera wszystkie składniki, za wyjątkiem 60g kukurydzy, 30g selera naciowego, listków selera naciowego i awokado. Miksujemy wszystko na gładką masę. Selera naciowego i awokado kroimy w drobną kostkę.

Przelewamy zupę do miseczek, układamy na wierzchu awokado, seler naciowy, odłożone ziarna kukurydzy oraz listki selera. Skrapiamy wszystko oliwą i pieprzymy. Smacznego!

 

Przepisy Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie magazyn USTA.





comments powered by Disqus