Redakcja

Popcorn na śniadanie

Prażona kukurydza kojarzy się z niezbyt zdrową przekąską zajadaną w masowych ilościach przed ekranem. Mickey Rotten ma dobrą wiadomość. Z popcornu da się wyczarować pożywną wegańską owsiankę. Smakuje rewelacyjnie – testowaliśmy!

– 19/10/2014 –

Składniki (3 porcje):

 

  • 250 g świeżo przygotowanego popcornu
  • 300 g wody
  • 300 g + 50 g mleka kokosowego
  • 2 szczypty soli
  • 3 kopiaste łyżki stołowe jagód goji
  • 3 kopiaste łyżki stołowe migdałów
  • 3 duże daktyle
  • 6 łyżek stołowych syropu klonowego

 

Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu prażymy migdały. Następnie nieco je tłuczemy na duże kawałki. Daktyle kroimy ukośnie w cienkie plastry.

Doprowadzamy do wrzenia wodę, 300 g mleka kokosowego i sól. Wsypujemy świeżo zrobiony popcorn i gotujemy 5 minut a następnie przecieramy przez sito. Podgrzewamy i przed samym podaniem dolewamy 50 g mleka kokosowego. Przekładamy do miseczek, polewamy syropem klonowym i posypujemy migdałami, daktylami i jagodami goji. Smacznego i zdrowego tygodnia!

 

Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie: Magazyn USTA





comments powered by Disqus