Redakcja

Pstrąg z patelni z sałatką ze złocistego buraka i kopru włoskiego

Dziś rozpUSTA świeża, lekka, łatwa do zrobienia. Plastry złotego buraka z sosem z pomarańczy i fenkułem wprowadzają nas w klimat złotej polskiej jesieni. Kolendra i chilli dodają daniu egzotyki. Smacznego!

– 24/10/2014 –

 

Składniki (2 porcje):

  • 2 pstrągi
  • 1 duży złocisty (żółty) burak
  • ¼ bulwy kopru włoskiego
  • 1 pomarańcza
  • ½ szalotki
  • ¼ pęczka kolendry
  • chilli
  • cynamon
  • oliwa
  • masło
  • sól
  1. Buraka myjemy i gotujemy bądź pieczemy zawiniętego w folię aluminiową do miękkości. Obieramy i kroimy w cienkie plastry (najlepiej przy użyciu ukochanej mandoliny), podobnie jak fenkuła. Pomarańczę obieramy ze skóry i filetujemy na poszczególne cząstki. Z błony, która pozostanie wyciskamy do sałatki sok. Doprawiamy drobno posiekaną szalotką, kolendrą, chilli, oliwą, solą oraz szczyptą cynamonu.
  2. Pstrągi myjemy, i ostrożnie filetujemy. Z ości i głów można wygotować wywar. Smażymy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, zaczynając od skóry. Delikatnie solimy. Gdy skórka się przyrumieni, przekręcamy rybę na drugą stronę, dorzucamy na patelnię łyżkę masła i zdejmujemy z ognia, pozostawiając pstrąga na gorącej patelni.
  3. Na talerz nakładamy pstrąga, polewamy masłem. Obok układamy sałatkę. Proste piątkowe przyjemności.

przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcia USTA magazyn.





comments powered by Disqus