JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Dynia w tempurze

Składniki:
  • 300g dyni hokaido
  • olej do smażenia
  • japońskie chili
Tempura:
  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • 40 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 180 ml wódki
Sos sezamowy:
  • 100 g oleju sezamowego
  • sok z trzech limonek
  • łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
Dynię kroimy w bardzo cienkie plastry.  Mieszamy wszystkie składniki tempury delikatnie, tak aby pozostało w niej  kilka grudek mąki.
Rozgrzewamy olej do 160 stopni. Maczamy plastry dyni i smażymy około minuty bez zarumieniania. Posypujemy japońskim chili w proszku i podajemy razem z sosem sezamowym. Podajemy na przykład z japońskimi piklami, popijamy sake albo zieloną herbatą. Smacznego!
Przepis: Michał Gniłka (Mickey Rotten), zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur