Redakcja

Dynia w tempurze

Dynia po raz drugi. Tym razem w formie ekspresowej, ale też wyczynowej. Olej, wódka, tempura. Mocne dobitne danie dla tych, którzy nie boją się wyzwań i lubią piękne formy. Mickey Rotten zaprasza!

– 17/11/2014 –

Składniki:
  • 300g dyni hokaido
  • olej do smażenia
  • japońskie chili
Tempura:
  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • 40 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • 180 ml wódki
Sos sezamowy:
  • 100 g oleju sezamowego
  • sok z trzech limonek
  • łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
Dynię kroimy w bardzo cienkie plastry.  Mieszamy wszystkie składniki tempury delikatnie, tak aby pozostało w niej  kilka grudek mąki.
Rozgrzewamy olej do 160 stopni. Maczamy plastry dyni i smażymy około minuty bez zarumieniania. Posypujemy japońskim chili w proszku i podajemy razem z sosem sezamowym. Podajemy na przykład z japońskimi piklami, popijamy sake albo zieloną herbatą. Smacznego!
Przepis: Michał Gniłka (Mickey Rotten), zdjęcie: Magazyn USTA




comments powered by Disqus