Redakcja

Ziemia i woda

To kolejny po „Czterech żywiołach”, „Między łąką a lasem” oraz „Sadzie i Ogniu” edukacyjny, inspirowany żywiołami projekt wrocławskiego Food Think Tanku  Już dziś wiemy, że na jego zakończenie 36 osób zje niecodzienną kolację pod ziemią. A co wydarzy się w trakcie? USTA są patronem i będą relacjonować na bieżąco przebieg akcji.

– 29/11/2014 –

 

Food Think Tank to grupa fachowców z różnych dziedzin, głównie działających we Wrocławiu, która uformowała się przez ostatni rok wokół edukacyjnych projektów kulinarnych kierowanych przez Tomasza Hartmana (szef kuchni Szajnochy 11) i Michała Lewandowskiego (współwłaściciel Szajnochy 11). Są wśród nich szefowie kuchni (Michał Czekajło), cukiernicy (Krzysztof Klimaszewski, Patryk Szczepański), artyści (Joanna Nowara, Karina Marusińska, Jędrzej Stelmaszek), rolniczka (Ewelina Żygadło), studenci oraz naukowcy (Anna Żołnierczyk, Marcelina Mazur), opiekę merytoryczną sprawują Jarosław Dumanowski, Kristoffer Basznianin. Food Think Tank to naczynie połączone wspólnym doświadczaniem, z którego czerpać możesz jedynie tyle, ile do niego włożysz.

 

1

Tomasz Hartman – niespokojny szef kuchni – swój poprzedni projekt Sad i Ogień podsumował słowami: to ostatnie takie przedsięwzięcie w moim życiu. Ale nie czekaliśmy długo, by zmienił zdanie.  Już miesiąc później w jego głowie kiełkował już kolejny pomysł, którym chciał zarażać zaufanych i błyskotliwych kolegów z branży oraz ludzi mogących stworzyć następne, niecodzienne oblicze finałowej pop-upowej restauracji.

 

Centrum konceptualnego wszechświata wyznacza tym razem ziemia i woda. Łatwo nie będzie z nimi pracować. Bo choć są podstawą naszej egzystencji, najbardziej elementarnymi, podstawowymi substancjami, to czasami o nich zwyczajnie zapominamy. Badanie „oczywistości” tego pokroju, to głównie stawianie wyzwania wyobraźni. Jak daleko poza kulturowe klisze, filtry i formy wypracowane przez stulecia uda się wyjść Food Think Tank’owi? Zaczynamy od zaufania, że proces dekonstrukcji jest zawarty gdzieś pomiędzy dwoma, równie bliskimi nam, punktami: A – kulinaria jako aktywność kulturowa oraz B – odżywianie jako funkcja biologiczna. Patrząc na wcześniejsze działania ekipy FTT, można spodziewać się maksymalnie rozprężonych granic wolności, surowości, totalnej odpowiedzialności i pokory, zwrotu ku bezpretensjonalnej i niezawodnej prostocie.

 

2

Projekt „Ziemia i Woda” będzie miał swój finał 22 kwietnia 2015 roku. Data wybrana nieprzypadkowo w Światowy Dzień Ziemi. Podziemna restauracja – efekt półrocznej pracy – zostanie otwarta na cztery godziny, a potem zniknie z materialnej rzeczywistości. Na szczęście nie o nią tu chodzi. Ważne jest to, ile prób okaże się chybionych i ile się do tego czasu nauczymy…
Tekst: Agnieszka Szydziak, zdjęcia: Jędrzej Stelmaszek / GrappaStudio

 

 





comments powered by Disqus