JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
Uncategorized

Bezglutenowe ciasto z gruszkami i ganache z białej czekolady


Składniki

  • 250g mąki migdałowej *
  • 5 jaj „zerówek”
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • sól

Sos:

  • 1 gruszka
  • 300g białej czekolady
  • 200g śmietanki 30%
  • opcjonalnie: 3 łyżki likieru Amaretto
  1. Robimy ciasto. Oddzielamy żółtka od białek – pierwsze ubijamy z cukrem pudrem, aż zbieleją i nabiorą puszystości, a drugie ze szczyptą soli – początkowo na średnich, po minucie na najmocniejszych obrotach miksera, aż piana stanie się sztywna i stabilna. Do żółtek dodajemy likier i mąkę migdałową, łączymy na jednolitą masę. Kolejno partiami pianę z białek, mieszając ręcznie ubijaczką, delikatnie, by nie zniszczyć puszystej struktury.
  2. Wylewamy ciasto do formy (20cm średnicy) wyłożonej od spodu papierem do pieczenia, z rantami wysmarowanymi masłem.
  3. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry i wbijamy w ciasto, gęsto – im więcej tym lepiej. 100g czekolady siekamy na kawałeczki i posypujemy ciasto po wierzchu. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut.
  4. Przygotowujmy polewę ganache. Nad kąpielą wodną, w metalowej misce rozpuszczamy resztę czekolady, mieszając drewnianą łyżką. Jeśli temperatura będzie za wysoka – koniecznie zdejmij miskę ze źródła ciepła, aby czekolada się nie zważyła**. Gdy wszystko się rozpuści, dodajemy powoli śmietankę, mieszając rózgą. Na koniec dodajemy ewentualnie likier.
  5. Po wystudzeniu, jemy wilgotne ciasto ze słodkim, aksamitnym ganache. Najlepiej w towarzystwie, by na raz zjeść cały placek.

* Można kupić gotową mąkę migdałową – wtedy będzie idealnie zmielona, o doskonałej wilgotności… ale może lepiej ten spory wydatek zachować na okoliczność pieczenia makaroników, gdzie ważna jest jakość mąki. Do tego przepisu możemy z powodzeniem zmielić migdały w malakserze. Ja najbardziej lubię te w brązowej skórce.
** Jaka temperatura jest za wysoka dla czekolady? Dokładnie taka sama, jak dla Twojej skóry – kontroluj, czy miska od spodu nie parzy Cię w dłoń.
 
Przepis Magdalena Święciaszek, zdjęcie: MAGAZYN USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa