Redakcja

Matka Ziemia już w Polsce!

Kolacje tematyczne z uznanymi szefami kuchni, zakupy na targu z regionalnymi specjałami oraz sekcje o wymownych nazwach „Jeść”, „Pić” i „Gotuje się”. Już jutro rusza pierwsza, polska edycja Terra Madre – Slow Food Festival.

– 3/11/2014 –

 

Kilka dni temu Magda Święciaszek i Grzegorz Łapanowski podzielili się z nami swoją relacją z największych slowfoodowych targów na świecie – Salone del Gusto Terra Madre w Turynie. Teraz Kraków doczekał się swojego święta „Matki Ziemi”. Terra Madre – Slow Food Festival to przede wszystkim targi, na których pojawi się 70 producentów i spróbować można będzie świeżej gęsiny, serów zagrodowych, miodów czy wiejskiego pieczywa. Oprócz tego, apetyt gości z pewnością zaspokoją specjalne kolacje przygotowywane przez rekomendowanych przez Slow Food szefów kuchni. Wśród nich znajdzie się między innymi Witek Iwański, a w kuchennym duecie wystąpią Adam Chrząstowski i Aleksander Baron oraz Bartosz Budnik i Ancory Mateusz Turaj. A gdyby smakosze wciąż nie czuli się usatysfakcjonowani, czekają na nich spotkania z Wojciechem Modestem Amaro, Leszkiem Likusem oraz Robertem Makłowiczem. Wciąż nienajedzeni? Kolejną atrakcją festiwalu będą liczne laboratoria smaku, podzielone na trzy sekcje: „Jeść”, „Pić” oraz „Gotuje się”. A w nich zostaną rozłożone na czynniki pierwsze produkty takie, jak: kawa, chleb, stare polskie jabłonie, wino i piwo. Zwieńczeniem festiwalu będzie 2. Krakowski Festiwal Młodego Wina.

 

Terra Madre – Slow Food Festival odbędzie się 7-9 listopada w Krakowie.

tekst: Dorota Ziółkowska, zdjęcie: Terra Madre

 

 

 

 

 

 





comments powered by Disqus