Między innymi USTA przygotują drugą edycję LOPPISU czyli wymiennika naczyń i utensyliów kuchennych. NO PIĘKNIE! wyprawią kolację, Zwykłe Życie zaprosi na spotkanie z rzemieślnikami, a Kwiaty i Miut z Poznania na swoje pierwsze w stolicy warsztaty.
A tymczasem trwają zgłoszenia dla uczestników Przetworów, którymi mogą być zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści: designerzy, projektanci odzieży, architekci, graficy gotowi do wspólnego działania i przetwarzania surowców wtórnych w nowe designerskie obiekty. Warunkiem uczestnictwa jest wysłanie wypełnionego formularza (do pobrania ze strony www.przetworydesign.com) zgłoszeniowego na adresprzetwory@gmail.com do dnia 30 listopada 2014 roku. Zachęcamy – USTA patronują PRZETWOROM!
A TO JESZCZE KILKA ZDAŃ O TEGOROCZNYM HAŚLE IMPREZY:
Stół rozumiany jako jeden z ważniejszych mebli codziennego użytku; stół jako przestrzeń negocjacji, wymiany zdań, twórczych działań, pokojowych rozwiązań i ostatecznych rozstań; stół kojarzący się z miejscem rodzinnym, czasem z przyjaciółmi i dobrym jedzeniem. W tym roku wszelkie interpretacje i działania wokół stołu są możliwe interesuje nas wszystko: wspólny czas wokół stołu, projektowanie, działanie z publicznością, myśl krytyczna. Mamy nadzieję, że wspólnie z nami designerzy poddadzą stoły transformacji pokazując ich wszechstronne możliwości. W tym roku przetwórcy otrzymają od nas tylko stoły do przetwarzania, nie będzie dostępnych innych materiałów. Na terenie hali będzie działała narzędziownia, z której będzie można skorzystać.
Zobacz też podobne artykuły
Kawa, rośliny i sport
Cała kawiarnia tonie w kwiatach, rośliny stoją na podłodze, w oknach. Przy wejściu mały gąszcz, w nich ukryte dwa fotele. W tej roślinnej enklawie można się zaszyć, by wypić perfekcyjne espresso lub aromatycznego dripa, zjeść domowe, jeszcze ciepłe pain au chocolat albo delikatny sernik. Poczytać, posiedzieć, pomyśleć. I spotkać przemiłych właścicieli, Anię i Kubę. USTA
# Ana Markowiak, Błażej Stempin, Brisman, coffee, kawowoy bar, Kuba Markowiak, Mateusz Gaca, Piece of Cake, Poznań, Ralf Rüller, rośliny, seks, The BarnAlchemiczka
Jej obrazy i instalacje znajdują się w kolekcjach Muzeum Pompidou w Paryżu, nowojorskiego MoMA czy Tate Modern w Londynie. The New York Times umieścił właśnie Paulinę Ołowską, podsumowując rok w gronie najważniejszych 28 kreatywnych postaci kultury w 2016 roku obok m.in Michelle Obamy, Isabelle Huppert, Donatelli Versace, Lady Gagi czy Tom Ford. Niestety w Polsce mówi i pisze
#Różnica ciśnień
Andrzej Bargiel, właśnie jako pierwszy zjechał na nartach ze szczytu K2, a wcześniej z Broad Peak w Karakorum. Kilka lat temu prześcignął wszystkich w prestiżowym biegu Elbrus Race w klasie extreme, a latem 2016 roku pobił rekord szybkości zdobycia pięciu najwyższych szczytów byłego ZSRR. Andrzej opowiada nam o momentach trudnych, punktach zwrotnych i o tym,
# Andrzej BargielSłodka trójka
Tadam! to pracownia cukiernicza założona przez trójkę rodzeństwa: Maksa, Anię i Sonię. Chociaż na co dzień mieszkają w trzech zupełnie różnych miastach – Warszawie Amsterdamie i Wiesbaden – to łączy ich zamiłowanie do piękna i oryginalnych smaków. Zakładając Tadam! postanowili, że ich desery będą zachwycały zarówno smakiem jak i formą. Wszystkie wypieki tworzą od podstaw,
# Cedric Grolet, cukiernictwo, polskie ciastka, Praga, Tadam!