JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Spróbuj zobaczyć


21-23 listopada odbędzie się szósta edycja festiwalu. Kuchnia+ Food Film Fest to przegląd filmowy, którego motywem przewodnim są kulinaria. Każdy dzień festiwalu poświęcony jest innej tematyce. Widzowie zobaczą filmy w sekcjach: Społeczeństwo, Kultura Kulinarna oraz Smakosze. Na uczestników czeka 13 pozycji filmowych, a wszystko pod hasłem: „Spróbuj zobaczyć”.
Pierwszy dzień festiwalu dotyczyć będzie społecznego znaczenia jedzenia. Wśród prezentowanych filmów znajdą się między innymi takie tytuły, jak: „Zdrowy jak jogurt?” porównujący produkcję jogurtu w fabrykach i w gospodarstwach, „Ziarno niezgody” mówiący o tym, jak pięć międzynarodowych koncernów chce sprywatyzować pola zbóż na całym świecie oraz przejmujący „Food Chains: Rolnik czy niewolnik?”. Ten ostatni ujawnia, jak naprawdę wygląda praca tych, którzy bezpośrednio odpowiadają za obecność jedzenia na naszych talerzach. Rolnicy pracują w trudnych warunkach, za pensję, z której nie są w stanie się utrzymać. Odpowiedź na pytanie czy jest to rolnictwo, czy już niewolnictwo pozostawiamy widzom, a film polecamy.
El Cellar de Can Roca
(kadr z filmu „El Celler de Can Roca: za kulisami najlepszej restauracji świata”)
W sekcji Kultura Kulinarna uczestnicy będą mogli zobaczyć, między innymi: „Dashi: esencja Japonii”, „Gotowane i surowe – kulinarna podróż po Tajwanie”, który znalazł się w oficjalnej selekcji festiwalu filmowego w Berlinie, czy „Na tropach generała Tso”. My z niecierpliwością czekamy na relację filmową z kolejnej odsłony Cook It Raw, która tym razem odkrywa smaki Charleston.
 
Sekcja Smakosze, to coś dla prawdziwych maniaków gotowania i jedzenia. Ostatniego dnia pojawią się „Kobiety i szampan”, „Kaiseki – menu Koyamy”, czy „El Celler de Can Roca: za kulisami najlepszej restauracji świata”, który ujawni widzom sekrety jednej z najlepszych restauracji pod słońcem. Na zakończenie festiwalu na uczestników czeka prawdziwa „Uczta”. Film zabierze widzów do kuchni najlepszych restauracji na świecie i uświadomi, że są ludzie, którzy potrafią polecieć na inny kontynent tylko po to, by spróbować nadzwyczajnej potrawy. Nas to nie dziwi! Sami tak robimy. Warto potraktować tę pozycję jako deser i cierpliwie poczekać do końca festiwalu.
Na szczęście, na filmowej „Uczcie” się nie skończy. Każdej produkcji towarzyszyć będzie tematyczny posiłek. Ponadto, na festiwal składa się mnóstwo wydarzeń specjalnych, takich jak wywiady z ekspertami i autorami filmów, dyskusje oraz imprezy dla dzieci.
Przegląd odbędzie się jednocześnie w warszawskim Kinie Kultura, poznańskim Starym Browarze, w Kinie Nowe Horyzonty we Wrocławiu, w Kinoporcie w Gdańsku oraz po raz pierwszy w Krakowie w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manghha. Kuchnia+ Food Film Fest, czyli trzy dni, podczas których głównym bohaterem, zarówno na ekranie jak i poza nim, jest kuchnia.
 
www.kuchniaplus.pl
Tekst: Dorota Ziółkowska
 
 
 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Berlin

  • Poznań

  • Sztokholm

  • Budapeszt

  • Lato

  • San Francisco

  • Amsterdam

  • Kraków

  • Lizbona

  • Śląsk

  • Trójmiasto

  • Madryt

  • Tel Aviv

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur