Redakcja

Spróbuj zobaczyć

Kulisy produkcji jogurtu oraz pracy rolnika, historia japońskiego bulionu, kulinarna podróż po Tajwanie, a także o tym, kto stoi za sukcesem szampana oraz jak wygląda życie zawodowych foodies – w menu tegorocznej edycji Kuchnia+ Food Film Fest z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

– 6/11/2014 –

21-23 listopada odbędzie się szósta edycja festiwalu. Kuchnia+ Food Film Fest to przegląd filmowy, którego motywem przewodnim są kulinaria. Każdy dzień festiwalu poświęcony jest innej tematyce. Widzowie zobaczą filmy w sekcjach: Społeczeństwo, Kultura Kulinarna oraz Smakosze. Na uczestników czeka 13 pozycji filmowych, a wszystko pod hasłem: „Spróbuj zobaczyć”.

Pierwszy dzień festiwalu dotyczyć będzie społecznego znaczenia jedzenia. Wśród prezentowanych filmów znajdą się między innymi takie tytuły, jak: „Zdrowy jak jogurt?” porównujący produkcję jogurtu w fabrykach i w gospodarstwach, „Ziarno niezgody” mówiący o tym, jak pięć międzynarodowych koncernów chce sprywatyzować pola zbóż na całym świecie oraz przejmujący „Food Chains: Rolnik czy niewolnik?”. Ten ostatni ujawnia, jak naprawdę wygląda praca tych, którzy bezpośrednio odpowiadają za obecność jedzenia na naszych talerzach. Rolnicy pracują w trudnych warunkach, za pensję, z której nie są w stanie się utrzymać. Odpowiedź na pytanie czy jest to rolnictwo, czy już niewolnictwo pozostawiamy widzom, a film polecamy.

El Cellar de Can Roca

(kadr z filmu „El Celler de Can Roca: za kulisami najlepszej restauracji świata”)

W sekcji Kultura Kulinarna uczestnicy będą mogli zobaczyć, między innymi: „Dashi: esencja Japonii”, „Gotowane i surowe – kulinarna podróż po Tajwanie”, który znalazł się w oficjalnej selekcji festiwalu filmowego w Berlinie, czy „Na tropach generała Tso”. My z niecierpliwością czekamy na relację filmową z kolejnej odsłony Cook It Raw, która tym razem odkrywa smaki Charleston.

 

Sekcja Smakosze, to coś dla prawdziwych maniaków gotowania i jedzenia. Ostatniego dnia pojawią się „Kobiety i szampan”, „Kaiseki – menu Koyamy”, czy „El Celler de Can Roca: za kulisami najlepszej restauracji świata”, który ujawni widzom sekrety jednej z najlepszych restauracji pod słońcem. Na zakończenie festiwalu na uczestników czeka prawdziwa „Uczta”. Film zabierze widzów do kuchni najlepszych restauracji na świecie i uświadomi, że są ludzie, którzy potrafią polecieć na inny kontynent tylko po to, by spróbować nadzwyczajnej potrawy. Nas to nie dziwi! Sami tak robimy. Warto potraktować tę pozycję jako deser i cierpliwie poczekać do końca festiwalu.

Na szczęście, na filmowej „Uczcie” się nie skończy. Każdej produkcji towarzyszyć będzie tematyczny posiłek. Ponadto, na festiwal składa się mnóstwo wydarzeń specjalnych, takich jak wywiady z ekspertami i autorami filmów, dyskusje oraz imprezy dla dzieci.

Przegląd odbędzie się jednocześnie w warszawskim Kinie Kultura, poznańskim Starym Browarze, w Kinie Nowe Horyzonty we Wrocławiu, w Kinoporcie w Gdańsku oraz po raz pierwszy w Krakowie w Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manghha. Kuchnia+ Food Film Fest, czyli trzy dni, podczas których głównym bohaterem, zarówno na ekranie jak i poza nim, jest kuchnia.

 

www.kuchniaplus.pl

Tekst: Dorota Ziółkowska

 

 

 





comments powered by Disqus