JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Tom Kha Phak Thong – czyli dynia po tajsku

Składniki:

  • 300g słodkiej dyni na zupę
  • 50g czerwonej cebuli pokrojonej w grubą kostkę
  • 10g świeżej kolendry
  • 300g wody
  • 400g = 1 puszka gęstego mleka kokosowego
  • 4 szt. trawy cytrynowej ( lekko zmiaz3dzonej i pociętej na 3 równe kawałki)
  • 10 listków limonki kaffiru
  • 40g pokrojonego w cienkie plastry galangal
  • sok z jednej limonki
  • sól, ostre chili i jasny sos sojowy do smaku

 

Dynie kroimy w 1cm kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy sól i sos sojowy do smaku, a wszystko gotujemy do miękkości. Pod sam koniec gotowania dodajemy trawę cytrynową wraz z listkami kaffiru, czerwoną cebulą i galangal’em. Po pięciu minutach wszystko zalewamy mlekiem kokosowym i doprowadzamy do wrzenia. Całość doprawiamy raz jeszcze sosem sojowym, świeżą kolendrą i chili.

 

Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie: Magazyn USTA.

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa