Redakcja

Tom Kha Phak Thong – czyli dynia po tajsku

Mickey Rotten zjadł już cały zapas kukurydzy i teraz na warsztat bierze dynię. Oto pierwszy przepis z jej udziałem. Tajska zupa kokosowa z trawą cytrynową, kafirem i świeżą kolendrą – klasyka, w której kurczak został zastąpiony dynią. Nie ma lepszego remedium na pochmurny listopadowy dzień.

– 10/11/2014 –

Składniki:

  • 300g słodkiej dyni na zupę
  • 50g czerwonej cebuli pokrojonej w grubą kostkę
  • 10g świeżej kolendry
  • 300g wody
  • 400g = 1 puszka gęstego mleka kokosowego
  • 4 szt. trawy cytrynowej ( lekko zmiaz3dzonej i pociętej na 3 równe kawałki)
  • 10 listków limonki kaffiru
  • 40g pokrojonego w cienkie plastry galangal
  • sok z jednej limonki
  • sól, ostre chili i jasny sos sojowy do smaku

 

Dynie kroimy w 1cm kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy sól i sos sojowy do smaku, a wszystko gotujemy do miękkości. Pod sam koniec gotowania dodajemy trawę cytrynową wraz z listkami kaffiru, czerwoną cebulą i galangal’em. Po pięciu minutach wszystko zalewamy mlekiem kokosowym i doprowadzamy do wrzenia. Całość doprawiamy raz jeszcze sosem sojowym, świeżą kolendrą i chili.

 

Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie: Magazyn USTA.





comments powered by Disqus