Redakcja

Babeczki z płynnym kajmakiem i cytrusami

Jeśli, tak jak my, wpadliście właśnie w przedświąteczny wir i nie widzicie szans, aby wydostać się z  niego przez najbliższe 12 dni, mamy dla was propozycję. Tylko 20 minut  potrzeba, by upiec te słodkie babeczki. A zastrzyk energii, który dają wystarczy, aby to wszystko, jakoś znieść. A kiedy już zjemy, pojawia się słodkie rozleniwienie. I to jest właśnie nasza dzisiejsza piątkowa rozpUSTA!

– 9/12/2014 –

 

Składniki:

  • 590 g kajmaku
  • 2 i ½ łyżki mąki
  • 2 żółtka i 1 jajo „zerówki”
  • garść uprażonych fistaszków
  • 1 pomarańcza
  • ½ grejpfruta różowego i ½ grejpfruta żółtego
  • 1 mandarynka
  • 1 limonka
  • 1 cm kawałek imbiru
  • chilli
  • ½ łyżeczki pasty tamaryndowej
  • kilka listków mięty
  • esencja waniliowa lub cukier waniliowy
  • łyżeczka cukru dark muscovado
  1. Robimy masę na babeczki. Jajka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż podwoją swoją objętość. Dodajemy kajmak i ubijamy, aż masa stanie się jednolicie gładka. Dodajemy esencję lub cukier waniliowy i przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników.
  2. Ramekiny lub foremki do pieczenia muffinów smarujemy cienką warstwą masła i wysypujemy mąką, otrzepując z nadmiaru. Nakładamy po brzegi masę. Z tej porcji powinny wyjść 4 babeczki.
  3. Przygotowujemy sałatkę owocową. Cytrusy porządnie myjemy i obieramy nożem ze skóry (wszystkie poza limonką), odcinając najpierw „górną” i „dolną pupę”, aby owoc stał stabilnie na desce. Usuwamy dokładnie białe błony. Następnie filetujemy, wycinając poszczególne segmenty spomiędzy błon. Z resztek wyciskamy sok, na którego bazie robimy dressing. Dodajemy do niego cukier, pastę tamaryndową, drobno pokrojone chilli, starty imbir oraz sok z limonki do smaku. Owoce łączymy ze słodko-kwaśnym sosem, dorzucamy fistaszki i świeżo siekaną miętę.
  4. Babeczki pieczemy 10-11 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Po wyjęciu możemy przejechać po rantach nożykiem, aby upewnić się, że ciasto nigdzie nie przywarło. Podajemy od razu, jeśli chcemy, aby po rozkrojeniu wypłynęła z nich zawartość, układając na wierzchu cytrusową sałatkę.

Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: Magazyn USTA.





comments powered by Disqus