Redakcja

Buraczane kluseczki z panierowanymi prawdziwkami i szocikiem zupy grzybowej

Święta coraz bliżej, więc w tym odcinku Mickey Rotten podaje buraka w formie kluseczek z zupą grzybową i panierowanymi prawdziwkami. Więcej przepisów na wegańską wigilię w USTACH drukowanych!

– 21/12/2014 –

Składniki:

ZUPA:

  • 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego z zimnego tłoczenia
  • 200g poszatkowanej marchewki
  • 100g poszatkowanej cebuli
  • 30g poszatkowanego selera
  • 70g poszatkowanego pora
  • 3-4 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 30g suszonych prawdziwków
Grzyby namaczamy w zimnej wodzie, na oleju przesmażamy włoszczyznę 5-10 minut i zalewamy litrem wody. Dodajemy odsączone z wody grzyby, solimy i pieprzymy do smaku i gotujemy około 45 minut. Wyjmujemy grzyby, studzimy a całą zupę odcedzamy.
PRAWDZIWKI:
  • 2 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 5-6 łyżek stołowych wody
  • 1 łyżka stołowa posiekanego oregano
  • szczypta soli

 

Mieszamy wszystkie składniki na jednolite ciasto o konsystencji naleśnikowego. Maczamy w nim ugotowane prawdziwki i smażymy na złoto na oleju.

KLUSECZKI:
  • 300g pure z pieczonego buraka
  • 150g mąki pszennej
  • 2-3 szczypty soli

Mieszamy wszystkie składniki delikatnie. Otrzymane ciasto będzie bardzo wilgotne i nie będzie za bardzo przypominać typową masę na kopytka. Na blat kuchenny bądź stolnice wysypujemy dużą ilość mąki i wykładamy po środku sporą łyżkę masy buraczanej. Delikatnie formujemy wałeczek o grubości 1 centymetra , solidnie obtaczając całość mąką. Kroimy na 2-3 cm kluseczki i gotujemy w osolone j wodzie do czasu wypłynięcia. Wyławiamy kluseczki i hartujemy je w zimnej wodzie. Powtarzamy wszystko do wykończenia masy buraczanej.

Na odrobinie rozgrzanego oleju przesmażamy nasze kluseczki i podajemy z panierowanymi grzybami i kieliszkiem goracej zupy.

Przepis: Mickey Rooten (Michał Gniłka), zdjęcie: Usta Magazyn





comments powered by Disqus