Redakcja

USTA 4 już są!

Pachnący świętami i zimą czwarty numer Magazynu Usta właśnie trafia do sprzedaży.

– 10/12/2014 –

A w nim: rozmowa z jednym z najciekawszych, współczesnych polskich artystów, Pawłem Althamerem, który opowiada nam o tym, że żywi się energią kosmosu, że jego Wigilia jest ruchoma, a także zdradza nam, jaką restaurację otwiera niebawem jego syn. Publikujemy pamiętnik z zaplecza Nomy, pisany podczas stażu przez Marysię Przybyszewską, Małgosia Minta odwiedza trzy wybitne restauracje w kraju Basków: Arzak, Etxanobe, Mugaritz i rozmawia z ich właścicielami. Ania Królikiewicz opisuje wigilijną kolację zaprojektowaną przez holenderską designerkę Marije Vogelzang.

Piszemy o Edwardzie Pożerskim, prekursorze kuchni molekularnej, autorem pierwszej na świecie audycji radiowej i książek kucharskich, które dały początek kulinarnym modom XX wieku. Kucharza Macieja Nowickiego z Pałacu z Wilanowie poprosiliśmy o interpretacje królewskich przepisów, taką by były możliwe do wykonania przez nas w święta, a Eliza Mórawska z White Plate dzieli się sprawdzonymi przepisami na szarlotkę, tort orzechowo-czekoladowy, babkę cytrynową i babeczki migdałowe naszych babć i prababć. Poza tym, wegańska Wigilia w wykonaniu Michała Gniłki oraz kolacja inspirowana fotografiami Nobuyoshi Arakiego. Sylwetkę tego artysty przybliża nam Stach Szabłowski. Dla poszukujących pomysłów na świąteczne prezenty przygotowaliśmy kilka stron podpowiedzi, przepięknie wystylizowanych przez duet scenograficzny Witalis. Ola O Smit zabiera nas na zimowy obiad do Londynu, Marta Greber uczy nas jak własnoręcznie wykonać szpinakowe gnocchi, a Konrad Konstantynowicz tym razem pije kawę z syfonu.

Pokazujemy też najbardziej awangardowe wnętrza polskich restauracji, zaprojektowane przez bardzo zdolnych architektów działających pod szyldem Projektem Praga. Felietony Bogdana Deptuły, Gosi i Tomka Rygalików, Doroty Chrobak. No i – last but not least – 10 stronicowy przewodnik po najlepszych kulinarnych miejscach Wrocławia! ZAPRASZAMY DO LEKTURY!





comments powered by Disqus