A w nim: rozmowa z jednym z najciekawszych, współczesnych polskich artystów, Pawłem Althamerem, który opowiada nam o tym, że żywi się energią kosmosu, że jego Wigilia jest ruchoma, a także zdradza nam, jaką restaurację otwiera niebawem jego syn. Publikujemy pamiętnik z zaplecza Nomy, pisany podczas stażu przez Marysię Przybyszewską, Małgosia Minta odwiedza trzy wybitne restauracje w kraju Basków: Arzak, Etxanobe, Mugaritz i rozmawia z ich właścicielami. Ania Królikiewicz opisuje wigilijną kolację zaprojektowaną przez holenderską designerkę Marije Vogelzang.
Piszemy o Edwardzie Pożerskim, prekursorze kuchni molekularnej, autorem pierwszej na świecie audycji radiowej i książek kucharskich, które dały początek kulinarnym modom XX wieku. Kucharza Macieja Nowickiego z Pałacu z Wilanowie poprosiliśmy o interpretacje królewskich przepisów, taką by były możliwe do wykonania przez nas w święta, a Eliza Mórawska z White Plate dzieli się sprawdzonymi przepisami na szarlotkę, tort orzechowo-czekoladowy, babkę cytrynową i babeczki migdałowe naszych babć i prababć. Poza tym, wegańska Wigilia w wykonaniu Michała Gniłki oraz kolacja inspirowana fotografiami Nobuyoshi Arakiego. Sylwetkę tego artysty przybliża nam Stach Szabłowski. Dla poszukujących pomysłów na świąteczne prezenty przygotowaliśmy kilka stron podpowiedzi, przepięknie wystylizowanych przez duet scenograficzny Witalis. Ola O Smit zabiera nas na zimowy obiad do Londynu, Marta Greber uczy nas jak własnoręcznie wykonać szpinakowe gnocchi, a Konrad Konstantynowicz tym razem pije kawę z syfonu.
Pokazujemy też najbardziej awangardowe wnętrza polskich restauracji, zaprojektowane przez bardzo zdolnych architektów działających pod szyldem Projektem Praga. Felietony Bogdana Deptuły, Gosi i Tomka Rygalików, Doroty Chrobak. No i – last but not least – 10 stronicowy przewodnik po najlepszych kulinarnych miejscach Wrocławia! ZAPRASZAMY DO LEKTURY!
Zobacz też podobne artykuły
Kawa, rośliny i sport
Cała kawiarnia tonie w kwiatach, rośliny stoją na podłodze, w oknach. Przy wejściu mały gąszcz, w nich ukryte dwa fotele. W tej roślinnej enklawie można się zaszyć, by wypić perfekcyjne espresso lub aromatycznego dripa, zjeść domowe, jeszcze ciepłe pain au chocolat albo delikatny sernik. Poczytać, posiedzieć, pomyśleć. I spotkać przemiłych właścicieli, Anię i Kubę. USTA
# Ana Markowiak, Błażej Stempin, Brisman, coffee, kawowoy bar, Kuba Markowiak, Mateusz Gaca, Piece of Cake, Poznań, Ralf Rüller, rośliny, seks, The BarnSzkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcu„O jabłkach” Whiteplate nasza pierwsza książka kulinarna!
27 czerwca miała premierę pierwsza książka, którą wyprodukowaliśmy i wydaliśmy „O jabłkach” Elizy Mórawskiej, unikatowa pozycja na polskim rynku wydawniczym. – Kocham jabłka miłością absolutną. Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem
# Arctic Papier, Cartamela / Frumat, Eliza Mórawska, Krzysztof Kozanowski, Lynx, Munken, whiteplatePrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#