JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Batat smażony w różanym cieście ze słodka lawendową tahiną

Składniki:

ciasto różane:

  • 50gmąki bezglutenowej
  • 150g wody różanej
  • szczypta soli

Mieszamy wszystkie składniki na gładka masę przypominającą ciasto naleśnikowe.

sos z tahiny:

  • 30g tahina
  • 20g syropu lawendowego
  • 10g wody
  • Łączymy ze sobą wszystkie składniki.
  • 350g obranego i pokrojonego w grubą kostkę batata
  • 30g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • duża szczypta cynamonu
  • 150-200 ml oleju kokosowego do głębokiego smażenia

Gotujemy słodkiego ziemniaka na parze do miękkości. Studzimy, przecieramy na piure i łączymy z cukrem, cynamonem i solą. Zwilżamy ręce wodą i formujemy nieduże kulki. Rozgrzewamy olej w niedużym rondelku do około 180 stopni. Maczamy je w cieście różanym i smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Serwujemy polane sosem z tahiny.

Przepis: Mickey Rooten (Michał Gniłka), zdjęcie: Krzysztof Kozanowski (USTA)

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa