Redakcja

Batat smażony w różanym cieście ze słodka lawendową tahiną

Wbrew szklance na drogach oraz mrocznym porankom snujemy nadal naszą kolorową narrację wokół ziemniaka. Tym razem Mickey Rotten przenosi nas do wyściełanych dywanami namiotów Szeherezady, by skosztować batatów w różanym cieście ze słodką lawendową tahiną.

– 25/01/2015 –

Składniki:

ciasto różane:

  • 50gmąki bezglutenowej
  • 150g wody różanej
  • szczypta soli

Mieszamy wszystkie składniki na gładka masę przypominającą ciasto naleśnikowe.

sos z tahiny:

  • 30g tahina
  • 20g syropu lawendowego
  • 10g wody
  • Łączymy ze sobą wszystkie składniki.
  • 350g obranego i pokrojonego w grubą kostkę batata
  • 30g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • duża szczypta cynamonu
  • 150-200 ml oleju kokosowego do głębokiego smażenia

Gotujemy słodkiego ziemniaka na parze do miękkości. Studzimy, przecieramy na piure i łączymy z cukrem, cynamonem i solą. Zwilżamy ręce wodą i formujemy nieduże kulki. Rozgrzewamy olej w niedużym rondelku do około 180 stopni. Maczamy je w cieście różanym i smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Serwujemy polane sosem z tahiny.

Przepis: Mickey Rooten (Michał Gniłka), zdjęcie: Krzysztof Kozanowski (USTA)





comments powered by Disqus