JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Ciecierzyca w pomidorach z makrelą i kminem


  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (bądź ciecierzycy z puszki)
  • 400 g pulpy pomidorowej
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • dojrzewający ser*
  • kmin rzymski
  • wędzona ostra papryka w proszku
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 pęczka kolendry
  • 1/3 pęczka koperku
  • oliwa
  • sól i brązowy nierafinowany cukier
  • ½ wędzonej ryby (na przykład tłustej makreli, pstrąga, śledzia bądź mniej tłustego dorsza)
  • rustykalna bagietka lub chleb na zakwasie
  1. Zaczynamy od posiekania cebuli i czosnku. Nie za drobno, ale równo! Wlewamy do rondelka 2 łyżki oliwy i smażymy cebulę na średnim ogniu, by się nie przypaliła. Doprawiamy solą. Po 3 minutach dodajemy czosnek, wsypujemy kmin rzymski i wędzoną paprykę**. W razie potrzeby wlewamy więcej tłuszczu. Po kolejnych 3 minutach dorzucamy ciecierzycę i wlewamy pulpę pomidorową. Dodajemy łyżeczkę cukru brązowego. Przykrywamy i dusimy 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie siekamy zioła i oddzielamy mięso ryby od ości i skóry, dzieląc na mniejsze kawałki.
  2. Doprawiamy ciecierzycę świeżymi ziołami i ewentualnie odrobiną soli i nakładamy na talerze. Z tej ilości wyjdą 3 idealne śniadaniowe porcje. Na górze układamy kawałki ryby, posypujemy ziołami i świeżo otartym serem. Chlebem wycieramy resztki sosu z rondelka i talerza.

* Serów dojrzewających dziesiątki w polskich sklepach – ulubiony Marysi P. to masuriano, Jakuba M. – dziugas, moja mama uwielbia parmezan, a ja grana padano…
** Zapewne pomyślałeś sobie: no a ile tych przypraw? Czubek języka za przewodnika – zarówno w podróży, jak i w doprawianiu dań. Kmin powinien być silnie wyczuwalny, papryczka – doda ciekawej ostrości do pomidorów, które są kwaśnio-słodkie, mączystej ciecierzycy i słodkiej, podsmażonej cebuli.
 
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie magazyn USTA.

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin