Redakcja

Ciecierzyca w pomidorach z makrelą i kminem

Były już rozpUSTy obiady i rozpUSTy desery, ale nie było jeszcze rozpustnego śniadania. Nadrabiamy! Na pierwszy ogień idzie wytrawne z ciecierzycą w aromatycznych, doprawianych kminem i papryką pomidorach, z rybą, kolendrą, koperkiem. Kolor, energia, zdrowie!

– 9/01/2015 –


  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (bądź ciecierzycy z puszki)
  • 400 g pulpy pomidorowej
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • dojrzewający ser*
  • kmin rzymski
  • wędzona ostra papryka w proszku
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 pęczka kolendry
  • 1/3 pęczka koperku
  • oliwa
  • sól i brązowy nierafinowany cukier
  • ½ wędzonej ryby (na przykład tłustej makreli, pstrąga, śledzia bądź mniej tłustego dorsza)
  • rustykalna bagietka lub chleb na zakwasie
  1. Zaczynamy od posiekania cebuli i czosnku. Nie za drobno, ale równo! Wlewamy do rondelka 2 łyżki oliwy i smażymy cebulę na średnim ogniu, by się nie przypaliła. Doprawiamy solą. Po 3 minutach dodajemy czosnek, wsypujemy kmin rzymski i wędzoną paprykę**. W razie potrzeby wlewamy więcej tłuszczu. Po kolejnych 3 minutach dorzucamy ciecierzycę i wlewamy pulpę pomidorową. Dodajemy łyżeczkę cukru brązowego. Przykrywamy i dusimy 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie siekamy zioła i oddzielamy mięso ryby od ości i skóry, dzieląc na mniejsze kawałki.
  2. Doprawiamy ciecierzycę świeżymi ziołami i ewentualnie odrobiną soli i nakładamy na talerze. Z tej ilości wyjdą 3 idealne śniadaniowe porcje. Na górze układamy kawałki ryby, posypujemy ziołami i świeżo otartym serem. Chlebem wycieramy resztki sosu z rondelka i talerza.

* Serów dojrzewających dziesiątki w polskich sklepach – ulubiony Marysi P. to masuriano, Jakuba M. – dziugas, moja mama uwielbia parmezan, a ja grana padano…

** Zapewne pomyślałeś sobie: no a ile tych przypraw? Czubek języka za przewodnika – zarówno w podróży, jak i w doprawianiu dań. Kmin powinien być silnie wyczuwalny, papryczka – doda ciekawej ostrości do pomidorów, które są kwaśnio-słodkie, mączystej ciecierzycy i słodkiej, podsmażonej cebuli.

 

Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie magazyn USTA.





comments powered by Disqus