JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Markizy cytrusowe z kremem, maczane w rumowym karmelu

  • 400 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 jajo
  • pomarańcza
  • szczypta soli i opcjonalnie płatki soli Maldon do posypania ciasteczek

 

  • 250g twarożku typu Philadelphia
  • cukier puder
  • cytryna

 

  • 250 g cukru
  • 240 g śmietanki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki golden syrup’u
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    szczypta soli
  1. Robimy ciastka. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy w misie miksera, aż stanie się białe i puszyste. Dodajemy jajo, cukier puder i ubijamy dalej, a po kilku minutach wsypujemy mąkę , proszek do pieczenia, skórkę otartą z pomarańczy i szczyptę soli. Ciasto będzie miało luźną konsystencję, zlepiamy je w kulkę, spłaszczamy, pakujemy w torebkę foliową i chowamy do lodówki na 1 ½ godziny.
  2. W międzyczasie ubijamy mikserem serek z cukrem pudrem i skórą otartą z cytryny* i chowamy do lodówki, aby stężał.
  3. Robimy rumowy karmel. Cukier ze śmietaną, masłem, syropem i sodą podgrzewamy na średnim ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dolewamy rum i ekstrakt waniliowy. Dodajemy szczyptę soli. Jeszcze chwilę podgrzewamy i koniec – karmel gotowy!
  4. Ciasto wyciągamy z lodówki. Wałkujemy na grubość 4-5mm. Wycinamy kółka i układamy na blasze do pieczenia. Jeśli mamy płatki soli – posypujemy delikatnie powierzchnię ciastek. Chowamy do lodówki na kwadrans (lub wystawiamy za okno – zimowe temperatury sprzyjają sprawnemu chłodzeniu), a następnie pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  5. Schłodzone markizy smarujemy kremem, łączymy ze sobą. Polewamy karmelem lub maczamy tuż przed włożeniem do buzi.

* ilość cukru pudru jest zależna od naszych upodobań. Ja wolę mniej słodki, dlatego dodałam 1 łyżkę.
 
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcia magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa