Redakcja

Markizy cytrusowe z kremem, maczane w rumowym karmelu

Odpoczęliśmy już nieco po świątecznych ekscesach kulinarnych, więc pozwalamy sobie na powrót do piątkowej tradycji rozpUSTowej. Magdalena Święciaszek raczy nas dziś markizami, wdzięcznie opływającymi rumowym karmelem. Ślinka leci już na sam widok, a jak smakują….

– 2/01/2015 –

  • 400 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 jajo
  • pomarańcza
  • szczypta soli i opcjonalnie płatki soli Maldon do posypania ciasteczek

 

  • 250g twarożku typu Philadelphia
  • cukier puder
  • cytryna

 

  • 250 g cukru
  • 240 g śmietanki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki golden syrup’u
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    szczypta soli
  1. Robimy ciastka. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy w misie miksera, aż stanie się białe i puszyste. Dodajemy jajo, cukier puder i ubijamy dalej, a po kilku minutach wsypujemy mąkę , proszek do pieczenia, skórkę otartą z pomarańczy i szczyptę soli. Ciasto będzie miało luźną konsystencję, zlepiamy je w kulkę, spłaszczamy, pakujemy w torebkę foliową i chowamy do lodówki na 1 ½ godziny.
  2. W międzyczasie ubijamy mikserem serek z cukrem pudrem i skórą otartą z cytryny* i chowamy do lodówki, aby stężał.
  3. Robimy rumowy karmel. Cukier ze śmietaną, masłem, syropem i sodą podgrzewamy na średnim ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dolewamy rum i ekstrakt waniliowy. Dodajemy szczyptę soli. Jeszcze chwilę podgrzewamy i koniec – karmel gotowy!
  4. Ciasto wyciągamy z lodówki. Wałkujemy na grubość 4-5mm. Wycinamy kółka i układamy na blasze do pieczenia. Jeśli mamy płatki soli – posypujemy delikatnie powierzchnię ciastek. Chowamy do lodówki na kwadrans (lub wystawiamy za okno – zimowe temperatury sprzyjają sprawnemu chłodzeniu), a następnie pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  5. Schłodzone markizy smarujemy kremem, łączymy ze sobą. Polewamy karmelem lub maczamy tuż przed włożeniem do buzi.

* ilość cukru pudru jest zależna od naszych upodobań. Ja wolę mniej słodki, dlatego dodałam 1 łyżkę.

 

Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcia magazyn USTA





comments powered by Disqus