JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Owsianka marchewkowa z domowym masłem migdałowym


 
Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 marchewka
  • ok. 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • mała garść namoczonych rodzynek
  • 1 jabłko
  • 300 g migdałów bez skórki
  • 1 łyżka dobrej jakości polskiego miodu (ulubionego)
  • cynamon i odrobina skórki otartej z pomarańczy
  • szczypta dobrej jakości soli

 

  1. Robimy masło migdałowe. Z podanej ilości wyjdzie go zdecydowanie więcej, co jakby nie powinno nikomu przeszkadzać. Migdały prażymy na złoto na patelni, lub w piekarniku. Ostudzone miksujemy w dobrym malakserze na gładką pastę, doprawiając 2 łyżeczkami cynamonu i szczyptą soli. Bądźmy cierpliwi – masło orzechowe z początku wygląda jak kruszonka i zdaje się, jakby nigdy nie miało zamienić się w smarowidło. Możemy pomóc mikserowi, mieszając co jakiś czas masę szpatułą. W nagrodę dostaniemy najlepsze masło roślinne, jakie kiedykolwiek przyszło Wam jeść! Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.
  2. Jabłko obieramy ze skorki. Wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w 2 łyżkach wody, z dodatkiem szczypty cynamonu. Na średnim ogniu, pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, ale pozostaną w całości, co nie trwa nawet 5 minut.
  3. Marchew myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w brunoise, czyli najpierw wzdłuż, w plasterki, następnie w zapałkę i kolejno w drobną kostkę. Imbir obieramy przy pomocy łyżeczki od herbaty. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do garnka wlewamy 3 razy tyle wody, ile mamy płatków owsianych. Dodajemy miód i marchewkę. Pod przykryciem oprowadzamy na średnim ogniu do zagotowania i od razu zmniejszamy ogień.
  4. Dodajemy płatki owsiane i siemię lniane. Doprawiamy cynamonem, solą i imbirem. Na koniec do rondelka dorzucamy także rodzynki. Po kilku minutach owsianka powinna być gotowa. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajmy trochę wrzącej wody. Jeśli zbyt mało słodka – możemy opcjonalnie dosłodzić łyżką miodu. Miejmy na uwadze, że to śniadanie, a nie podwieczorek…
  5. Owsiankę podajemy z ciepłymi, kwaskowatymi jabłkami i łyżeczką masła orzechowego.

 
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa