Monika Brzywczy

Smażone paczuszki z hinduskim nadzieniem ziemniaczanym

Nie spędzacie zimy na rozgrzanych słońcem plażach w Tajlandii, na Bali ani nawet w Egipcie? My też nie, ale tęsknotę za odrobiną egzotyki w styczniu rekompensujemy sobie kulinarnie. Urocze, wegańskie sakiewki nadziewane zwykłym ziemniakiem i szpinakiem, doprawione kurkumą i kolendrą przenoszą nas w rejony rajskich resortów.

– 19/01/2015 –

Składniki (na dwie porcje):

 

  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 100m oleju kokosowego

 

nadzienie:

  • 250g obranych ziemniaków
  • 100g szpinaku
  • 2 łyżki stołowe oleju kokosowego
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 ½ łyżeczki nasion musztardy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól do smaku

Ziemniaki kroimy w bardzo dużą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Szpinak wrzucamy na osoloną wodę na 10 sekund, odcedzamy i odciskamy. Na patelni rozgrzewamy olej z kurkumą, kolendrą i nasionami musztardy. Kiedy te ostatnie zaczną pękać, dodajemy szpinak, potłuczone ziemniaki, cukier i sól. Zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy. Studzimy.

 

Sos jogurtowy:

  • 3 łyżki stołowe jogurtu kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 50g orzechów nerkowca
  • garstka delikatnie posiekanej kolendry

 

Orzechy prażymy na rozgrzanej, suchej patelni – studzimy i miażdżymy boczną stroną noża. Łączymy z resztą składników sosu.

 

jogurt kokosowy:

  • puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka jogurtu

Podgrzewamy mleko kokosowe do 35-40 stopni. Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Możemy użyć jakiegokolwiek jogurtu – sojowego bądź mlecznego (wersja nie wegańska ). Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce np. pod kaloryfer. Kultywujemy 12-24 h sprawdzając stopień zakwaszenia, który nam odpowiada.

 

Rozpościeramy wilgotną ściereczkę na blacie kuchennym. Papier ryżowy zanurzamy w misce z zimną wodą i kładziemy na ściereczce. To samo powtarzamy z drugim arkuszem i umieszczamy go na pierwszym. Na środek wykładamy 1/3 nadzienia i zawijamy boki, a następnie dół i górę tworząc zamkniętą kopertę. W ten sam sposób robimy jeszcze dwie paczuszki. Smażymy w rozgrzanym oleju kokosowym na złoty kolor. Podajemy z sosem jogurtowym.

 

Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: Magazyn USTA

 

 

 

 

 

 

 





comments powered by Disqus