JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Śniadaniowe placki kartoflane z migdałowymi papryczkami z rukolą


Placki ziemniaczane

  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • duża szczypta soli

Obieramy ziemniaki, cebulę i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i po 2-3 minutach odciskamy cały płyn. Do odciśniętej masy dajemy mąki ziemniaczanej i na odrobinie oleju smażymy placki.
Migdałowe papryki

  • 1 duża zielona papryka pokrojona w wąskie paski
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
  • 1 łyżka stołowa rodzynek
  • 1 łyżka stołowa posiekanych migdałów
  • 3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Rozgrzewamy oliwę i smażymy paprykę około pięciu minut, dodajemy resztę składników i dusimy na małym ogniu 15 minut do miękkości. Wykładamy gorący sos na usmażone placki i posypujemy odrobiną uprażonych migdałów. Do tego dania świetnie pasuje wyrazista sałata jak rukola czy musztardowiec polane odrobiną musztardowego dresingu.

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa