Redakcja

Śniadaniowe placki kartoflane z migdałowymi papryczkami z rukolą

Dziś pierwszy poniedziałek roku, większość z nas ma jeszcze wolne, można więc celebrować śniadanie. Mickey Rotten proponuje placki ziemniaczane w towarzystwie pysznej pasty z papryki, rodzynek, migdałów i rukola. Bardzo pyszne, wegańskie, polecamy!

– 3/01/2015 –

Placki ziemniaczane

  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • duża szczypta soli

Obieramy ziemniaki, cebulę i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i po 2-3 minutach odciskamy cały płyn. Do odciśniętej masy dajemy mąki ziemniaczanej i na odrobinie oleju smażymy placki.

Migdałowe papryki

  • 1 duża zielona papryka pokrojona w wąskie paski
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
  • 1 łyżka stołowa rodzynek
  • 1 łyżka stołowa posiekanych migdałów
  • 3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Rozgrzewamy oliwę i smażymy paprykę około pięciu minut, dodajemy resztę składników i dusimy na małym ogniu 15 minut do miękkości. Wykładamy gorący sos na usmażone placki i posypujemy odrobiną uprażonych migdałów. Do tego dania świetnie pasuje wyrazista sałata jak rukola czy musztardowiec polane odrobiną musztardowego dresingu.





comments powered by Disqus