JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
MIEJSCA

Kaczka, chruściki i Jasny Grom


 
Kafle na barze w pięknym niebieskim odcieniu, stylowe lampy i duży drewniany stół, przy którym można zasiąść większą grupą to elementy projektu autorstwa agencji Blacksheep z Londynu. Identyfikacją wizualną zajęła się agencja Double Decker we współpracy z poznańską School of Form. Jej motywem przewodnim są talerze. Projektanci zebrali ich całą kolekcję, przywozili je z różnych stron świata, ale wśród okazów znajdują się też te typowe polskie, np. z Bolesławca. Niektóre z nich zobaczycie już wchodząc na stronę Nifty.
 
2015-02-10 05.50.57 pm
 
2015-02-10 05.49.34 pm
 
Temat talerza został też zinterpretowany przez Olgę Milczyńską i jej studentów z uczelni School of Form. Wzięli oni na warsztat potłuczone egzemplarze porcelany z lokalnej fabryki. Część z nich umieścili w wielkich słojach – nawiązując do rożnego typu przetworów, tak popularnych w Polsce.
Po udanej kolaboracji ze School of Form, agencja Double Decker zamówiła wyjątkową serię talerzy od jednej ze studentek, Marty Szostek. Projekt Marty powstał jako część Food Project, kolaboracji pomiędzy Royal College of Arts w Londynie i poznańską uczelnią. We wnętrzu Nifty znajdziecie też wygodne kanapy, sporo ciekawych albumów do przeglądania.
 
Processed with VSCOcam with c1 preset
 
No ale czas już przejść do tego, co w Nifty ląduje na naszych talerzach. Menu jest tu klasyczne (tak znajdziecie tu i sałatkę Cezar, i stek t-bone, i fish&chips czy hamburgera), ale pojawiają się też akcenty lokalne i to one zainteresowały nas najbardziej. Na przykład pierś kaczki na różowo z musem z czerwonej kapusty, poznańską pyzą i jabłkiem czy wielkopolskie chruściki.
 
Processed with VSCOcam with c1 preset
 
 
 
Dla nas szef kuchni, Jakub Ignyś przygotował wersję degustacyjną menu, abyśmy mogli spróbować kilku wybranych dań. Zaczęliśmy od cienkich plasterków carpaccio wołowego podawanego z rukolą oraz śniegiem z musztardy, kaparami oraz plasterkami Grana Padano. Klasycznie, nowocześnie, miło. Krem selerowy z grzankami, który wjechał na stół w drugiej kolejności był aksamitny i rozgrzewający. Kaczka natomiast miała chrupiącą skórkę, byliśmy zafascynowani sposobem podania czerwonej kapusty w postaci musu, na którym spoczęło mięso. Mięciutka pyza była doskonałym dopełnieniem tego dania. Na deser mus czekoladowy podawany z żurawiną, bananami i drobno startym pyłem z orzechów – to danie chyba najmniej przez nas zapamiętane.
 
2015-02-10 05.50.12 pm
 
Zadowoliła na też selekcja win: wybór jest spory i dobrze przemyślany od Hiszpanii, przez Włochy, Niemcy, Francję, Chorwację po Australię i Południową Afrykę. A jeśli wolicie coś lokalnego znajdziecie też piwo z niewielkich browarów na przykład Jasny Grom z Peruna.
 
NIFTY No. 20
Hotel Puro
Żydowska 20, Poznań
 
 
2015-02-10 05.48.40 pm
 
 
 
 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin