JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Marchewkowy krem z miętowym puree


 
 
Składniki (2-3 osoby):
miętowe pure:

  • 80 g oliwy z oliwek
  • 30g świeżego bądź mrożonego groszku
  • 10g listków mięty
  • szczypta soli i pieprzu

 
marchewkowy krem:
 

  • 300 ml wywaru warzywnego
  • 3 średnie marchewki (ok. 250 gram)
  • 200 g świeżego soku z marchwi
  • 35 g imbiru
  • 4 sztuki anyżu gwiazdkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe rafinowanej oliwy z oliwek
  • 25g wytrawnego martini

 
 
Listki mięty wrzucamy na 5 sekund do wrzątku, przekładamy do lodowatej wody a następnie odciskamy na ręczniku papierowym. Groszek zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 5 minut, odcedzamy. Łączymy blanszowane listki mięty, groszek, oliwę z przyprawami i miksujemy na gładką masę.
Obieramy marchewkę i imbir. Siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy je na rozgrzaną oliwę razem z anyżem. „Szklimy” je około 10 minut na średnim ogniu. W ostatnią minutę smażenia dokładamy posiekany czosnek. Dodajemy wywar warzywny i gotujemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy anyż i wlewamy sok z marchwi oraz martini. Doprowadzamy ponownie do wrzenia, całość miksujemy a na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
Wlewamy krem do miseczki, na wierzch wykładamy 3 łyżki miętowego piure tak aby się ze sobą nie zlewały. Czubkiem noża łączymy je okrężnymi ruchami tworząc ślady w kształcie wiru.
 
Przepis: Mickey Rotten (Michał Gniłka), zdjęcie: Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa