Składniki (2 porcje)
6 karczochów jerozolimskich czyli topinamburu
9 ząbków czosnku
180 ml oleju rzepakowego
1 łyżka białego octu winnego
2 żółtka
sól i pieprz
1. Karczochy szorujemy dokładnie gąbką lub szczotką – to bardzo istotne, ponieważ nie będziemy obierać ich ze skórki. Odcinamy ewentualne zeschnięte końce. Wkładamy je do miski wraz z 8 ząbkami czosnku w łupinie. Polewamy 20 ml oleju i dokładnie nacieramy warzywa, aby były pokryte cienką warstwą tłuszczu.
2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Topinabury i ząbki czosnku układamy na blasze i pieczemy 20-25 minut. Uwaga na eksplodujące ząbki czosnku.
3. Robimy sos aioli. Czosnek ucieramy w moździerzu lub rozcieramy nożem na gładką pastę. Dodajemy do żółtek, wraz z łyżką białego octu winnego i szczyptą soli – ubijamy trzepaczką przez pół minuty. Nie przerywając ubijania wlewamy cienkim strumieniem olej, do wytworzenia emulsji.
4. Miękkie i zarumienione bulwy przekrawamy na pół, czosnek wyjmujemy z łupiny i odcinamy ogonki. Podajemy wraz z własnoręcznie ukręconym aioli. Jest pysznie!
Tekst: Magdalena ŚWIĘCIASZEK, zdjęcie: magazyn USTA
Zobacz też podobne artykuły
Abrakadabra na kilka talerzy, kimono i psa
Na błękitnej ścianie salonu wisi kimono, pod nim jest waza z bukietem świeżych kwiatów, na stoliku albumy i ceramika, a na marokańskim dywanie pozuje Zaro – zabawny biało-szary sznaucer. W kuchni KitchenAid i miedziane foremki retro dekorujące ściany. W tym niewielkim londyńskim mieszkanku w okolicy Bow przy Roman Road stylista Wojtek van Portek Warzecha przyjmuje gości
# bigos, BOŻE NARODZENIE, Londyn, pierogi, przepisy, święta, Wojtek Van PortekOgórek duszony w sake z ziarnami sezamu i chrustem z makaronu ryżowego
Nie wiem, jak wy, ale Mickey Rotten bardzo lubi Japonię. Miał przyjemność spędzić w niej trochę czasu, gotować. Stamtąd pochodzi inspiracja dzisiejszego przepisu. Ogórek duszony w mirin, któremu towarzyszą ziarna sezamu, chrust z makaronu ryżowego oraz czarny olej tradycyjnie używany do ramenu. Rezultat? Wiosenny, odświeżający. Idealny na przekąskę lub wiosenny lunch! Itadakimasu! czarny olej: 60 ml oleju
# Japonia, Mickey Rotten, ogorek, recipie, sake, sezam, vegan, wegański przepisJarmuż razy dwa
Miłość do jarmużu nie jest prosta. Ciągle słyszymy, że piękny, ale na talerzu sprawia kłopoty. Dlatego dziś Magdalena Święciaszek serwuje go na dwa sposoby: w sałatce ziemniaczanej z cebulą oraz dressingiem na bazie kaparów i w koktajlu z dodatkiem jabłka. Zestaw świetny i na lunch do pracy, i na sobotnie śniadanie. A więc dziś rozpUSTA
# Magdalena Swięciaszek, rozpustaZielona sałata z pieczonym kurczakiem
Ta sałatka tylko wygląda na prostą. jej przygotowanie wymaga trochę pracy, zwłaszcza gdy chcemy zastosować składniki dobrej jakości: jajka zerówki, kurę z wolnego wybiegu, ciekawe odmiany sałat. Ale wysiłek się opłaci – chrupiąca, wielowarstowa, zdrowa, będzie odpowiednią rozpUSTĄ na nadchodzący weekend. Składniki (2 porcje): 1 kurczak* o wadze ok. 2 kg 2 główki czosnku 2 białe cebule 2 cytryny pęczek
# kura, kurczak z wolnego wybiegu, sałata jajko, święciaszek